Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg

Bruggetje erbij: warm welkom voor Gennep in Brabant

Algemeen 382 keer gelezen

Er gaat geen dag voorbij of we krijgen een menukaart aan angstvisioenen over menselijke contacten onder de neus gewreven. En dan wordt er afgelopen zaterdag zomaar een niet kinderachtige stap gezet om mensen juist weer dichter bij elkaar te brengen. Een fietsbrug over de Maas bij Cuijk, voorwaar een historische gebeurtenis.

Nijmegen en het Land van Cuijk zijn nader tot elkaar gekomen. Nog een paar kleinigheden en dan kunnen we straks zomaar over en weer fietsen. Dat de Cuijkse burgemeester meteen verlekkerd roept dat Nijmeegse studenten nu makkelijk in Cuijk op kamers kunnen, zij de trotse man vergeven. Even vergat deze tegenwoordig heel brave man hoe zijn eigen studentenleven eruit zag. Het decor van zijn nachtelijke verkenningen zal toch wel wat anders zijn geweest dan het Cuijkse nachtleven?

Die fietsbrug maakt geen einde aan die verrekte hindernis die de Maas is. Maar voor de pendelaar tussen Nijmegen en het Land van Cuijk begint het inruilen van de auto tegen de fiets een optie te worden.
De Brabanders gaan er plezier aan beleven. Maar het ding ligt net iets te noordelijk om ook de kop van Noord-Limburg uit zijn isolement te verlossen. Hoe anders zou het leven worden als er met een fietsbruggetje links en een autobruggetje rechts aan de scheiding van Noord-Limburg en Land van Cuijk een einde gemaakt zou worden? Want je zult maar in Bergen en contreien wonen. En de Gennepenaar kan weliswaar over de brug naar Oeffelt, maar het gaat ook om het psychologisch effect. Immers, de strook land tussen Maas en Duitse grens hoort eigenlijk nergens bij. Gennep is te klein voor het tafellaken. En het wil zo graag bij het Land van Cuijk horen. Voor de scholen, het werk, de trein, het ziekenhuis, de winkels, de horeca. Die Noord-Limburgers zijn eigenlijk geen Limburgers. Willen ze over een fatsoenlijke weg naar hun hoofdstad, een wereldreis, dan moeten ze eerst de Maas over, via Brabant dus. Deze semi-Limburgers, half-Gelderlanders zijn eigenlijk would-be-Brabanders. En het mooie is: ze zijn daar van harte welkom. Hup, meteen bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Kom op, de koning zei dat je niet normaal moet maken wat niet normaal is, dus hij zal het toch ook wel goedvinden als we hier normaal gaan maken wat normaal is: Gennep en ommelanden bij het Land van Cuijk. Een paar bruggetjes erbij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant