Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Bij Buitenplaats Zevenhutten is de natuur nooit ver weg.
Bij Buitenplaats Zevenhutten is de natuur nooit ver weg. (Foto: )

Ruimte voor fietsers en wandelaars in de natuur bij Zevenhutten

  •   keer gelezen

CUIJK | Buitenplaats Zevenhutten nabij Cuijk is een bijzondere locatie. Het is veel meer dan een plek om afscheid te nemen. Het wordt namelijk omringt door een prachtig natuurgebied waar men de ruimte krijgt en kan genieten van de rust. Het is goed hier even stil te staan.

Buitenplaats Zevenhutten is een initiatief van Schrijen afscheid en herinnering en is in samenwerking met Brabants Dagblad ontwikkeld. De buitenplaats begon als een idee voor een kleinschalig crematorium waar mensen de aandacht krijgen die ze verdienen. Zo ontstond ‘De Hoenderberg’. Hier is de natuur nooit ver weg. Dit geeft nabestaanden een vrij en vertrouwd gevoel. Niet alleen om zichzelf terug te trekken, maar juist ook om afscheid te nemen op precies díe manier die ze voor ogen hadden.

Natuurgebied
Buitenplaats Zevenhutten is echter nog zoveel meer dan een plaats voor herinnering. Het is tevens een prachtig natuurgebied met een gevarieerd landshap, perfect voor een ontspannen dagje in de buitenlucht. Martijn Fliervoet van Brabants Landschap: “In het natuurgebied kun je een stukje bezinning krijgen in een prachtige omgeving. De natuur in Zevenhutten is eigenlijk het hele jaar door mooi. In de herfst en de winter als het blad van de bomen is, kun je duidelijk zien waar de Maas zijn invloed heeft gehad. In het voorjaar en de zomer is het natuurgebied op zijn mooist. Vooral in het vroege voorjaar als de meidoorn staat te bloeien, is het gewoon prachtig om hier te zijn.”

Het is dan ook niet vreemd dat het gebied zich uitstekend leent voor recreatie. De mooiste fiets- en wandelroutes kunnen in natuur- en recreatiegebied worden opgezet. De gevarieerde omgeving, van bos tot bloemenweiden en van akkers en houtsingels tot poeltjes, is er werkelijk perfect voor.

Vroeger was Zevenhutten een buurtschap van zeven keuterboerderijtjes. Vanaf circa 1850 werd het vroegere heidegebied ontgonnen waarna er akkers, weiden en eikenhakhoutbosjes ontstonden. In de eerste helft van de 20e eeuw is veel eikenhakhout verdwenen, maar je kunt er nog hakhoutstobben vinden die meer dan 150 jaar oud zijn. Eind 19e eeuw werd Zevenhutten voor het eerst officieel onder die naam vermeld. Bepalend voor het gebied zijn hoogteverschillen tot wel 2,5 meter: hoger gelegen oever- wallen en lager gelegen geulen van Maasbeddingen die in de laatste ijstijd werden gevormd.

Het Veldcafé
Een goed begin is het halve werk, en voor dat goede begin is het Veldcafé uitermate geschikt. Beginnend aan de fiets- of wandeltocht kun je er terecht voor en lekker hapje en kopje dampende koffie. “Vanaf 1 juni (met de beperking van het aantal personen van 30) is het veldcafé elke dag open van 11.00 uur tot 17.00 uur, waar je kunt genieten van de kleine kaart. Op zondag is ons terras ook open van 11.00 uur tot 17.00 uur waar wij je graag verwennen met een heerlijke koffie met iets lekkers, een lunch of een hapje en een drankje. Wij ontmoeten je graag.” Daarnaast kun je er ook terecht voor met liefde gemaakte verwennerijen om mee te nemen. Ideaal tijdens de langere wandel- of fietstochten.

Maar het Veldcafé is meer, het fungeert namelijk ook als informatiepunt voor het natuurgebied. Brabants Landschap is eigenaar van natuurgebied Zevenhutten en voorziet haar bezoekers van ook van alle informatie over het bijzondere gebied. Men kan bijvoorbeeld een uitgebreid kijkje nemen in het leven van de Das, een schuw nachtdier dat het de laatste paar jaar erg goed doet in het gebied.

Informatie
Meer informatie over Buitenplaats Zevenhutten is te vinden op www.zevenhutten.nl en https://www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/natuurgebieden/maas-en-peel/zevenhutten/

Voor meer informatie over Schrijen Afscheid en Herinnering kunt u terecht op www.schrijen.com of bel 0485 - 52 11 11.

Meer berichten