Vandaag is bekend gemaakt dat het bekende Boxmeerse wielerevenement Daags na de Tour dit jaar alsnog doorgaat.
Vandaag is bekend gemaakt dat het bekende Boxmeerse wielerevenement Daags na de Tour dit jaar alsnog doorgaat. Foto: Birgit Barten

Daags na de Tour gaat door: "Dit is wel iets moois wat men met beide handen aanpakt!"

Algemeen 1.480 keer gelezen

BOXMEER | Woensdag 20 mei is bekend gemaakt dat het bekende Boxmeerse wielerevenement Daags na de Tour dit jaar alsnog doorgaat. Het wielerspektakel is vandaag toegevoegd op de vernieuwde UCI-kalender. Daag na de Tour staat in de agenda voor maandag 21 september, een dag na de finale van de Tour de France in Parijs. Mits de coronamaatregelen het toelaten natuurlijk.

“Wij wisten wel dat er iets in de lucht hing” vertelt Pierre Hermans, voorzitter van het evenement, enthousiast. “Maar ik ben natuurlijk niet degene die bij het UCI aan de knoppen zit.” Gelukkig kreeg Hermans deze ochtend dan toch het verlossende telefoontje waarin vertelt werd dat Daags na de Tour is opgenomen in de bekende kalender van de UCI (Union Cycliste Internationale).

Verplaatsing
Door het coronavirus en alle getroffen maatregelen was het hoogst onzeker of Daags na de Tour door kon gaan. In de ochtend van woensdag 15 april werd bekend gemaakt dat het Boxmeerse evenement, oorspronkelijk gepland op 20 juli, afgelast werd omdat de Tour de France geen doorgang zou vinden. Niet veel later die dag werd er bekend gemaakt dat de Tour de France verplaatst zou worden naar 29 augustus, met de finale op 20 september. Voor de Boxmerenaren was er toentertijd nog veel onzekerheid waardoor het meeverplaatsen van het wielerevenement nog niet bevestigd kon worden.

Dat is 'kicken'
Hermans kreeg in de loop der weken, vanuit diverse kanten, vragen over het evenement en of het door kon gaan. “Veel junioren uit de wielerwereld spraken mij op straat al aan. Die willen ontzettend graag meedoen. Want dat is ‘kicken’ zeggen ze dan. Maar de wielerliefhebber kan het nog zo graag willen, de sponsor moet het natuurlijk óók willen.” Gelukkig ondervond de organisatie op dit vlak weinig grote problemen. “Wij hebben zo veel commitment van alle partijen gekregen! Ook de mensen die de verlichting, de dranghekken en het geluid regelen, zagen héél graag doorgang. Die hebben ten slotte ook weinig te doen. En wat denk je van de horeca?”

"We zien wel waar het schip strandt"
Nu het hoge woord van de UCI er uit is, kunnen Hermans en de technische commissie gaan nadenken over de invulling van het evenement en de coronamaatregelen. Geen gemakkelijke taak maar Hermans is er van overtuigd dat het moet lukken. “Hoe het moet met die 1,5 meter, dat zien we wel. Hier heb ik nu nog geen ideeën over. Het is natuurlijk ook koffiedik kijken over hoe de regels er dan uit zien. We gaan er gewoon samen voor zitten en zien dan wel waar het schip strandt.”

Profrenners
Ook over de deelnemende profrenners kan Hermans nog niet heel veel vertellen. “Profs kunnen wel willen, maar zij kunnen natuurlijk niet op elk evenement aanwezig zijn. Daarnaast moeten hun ploegbazen dat ook willen.” Wie er ook komt, dat Daags na de Tour nu al voor spektakel zorgt staat vast. Hermans: “Er is ook niets te doen deze zomer. Ik hoorde na de persconferentie van gisteren hier en daar wel wat teleurstelling bij een aantal mensen. Dan is dit nieuws wel weer iets moois dat men met beide handen aanpakt!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant