Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Sambeekse Uitwatering wordt wederom tijdelijk inlaatpunt voor Maaswater
Sambeekse Uitwatering wordt wederom tijdelijk inlaatpunt voor Maaswater (Foto: )

Sambeekse Uitwatering wordt wederom tijdelijk inlaatpunt voor Maaswater

  •   keer gelezen

SAMBEEK |  Om sloten te blijven voorzien van stromend water plaatste waterschap Aa en Maas gisteren een pomp tussen de Maas en de Sambeekse Uitwatering om het achterliggende gebied zoals de Oeffeltse Raam van water te kunnen blijven voorzien. Vorig jaar in augustus is dit voor het eerst gebeurd en gezien het positieve effect wordt dat dit jaar weer gedaan. 

Bestuurder Peter van Dijk over de nieuwe pomp: ‘Vorig jaar hebben we voor het eerst bij wijze van experiment water in de Sambeekse Uitwatering en de Oeffeltse Raam gepompt. Dit is dusdanig goed uitgepakt, dat wij er een definitieve maatregel van willen maken. Samen met de gemeente Boxmeer, grondeigenaren, bedrijventerrein Saxe Gotha en Brabants Landschap werken we aan oplossingen voor problemen als droogte, wateroverlast en beheer en onderhoud in het gebied van de Oeffeltse Raam. Dit is één van de oplossingen die het gewenste resultaat heeft opgeleverd’.

Door de aanhoudende droogte zakt het water in sloten en beken snel. Met de nieuwe pomp worden de sloten ondanks deze droogte toch voorzien van stromend water en wordt schade aan de natuur en fauna voorkomen. Bovendien kan zo het grondwaterpeil langer op peil blijven. Waterschap Aa en Maas heeft gisteren om dezelfde redenen ook een onttrekkingsverbod van het oppervlaktewater ingesteld. Om het weinige water dat er is zo goed mogelijk vast te houden, staan tevens op de meeste plekken de stuwen zo hoog mogelijk. Tegelijkertijd kan er waar mogelijk oppervlaktewater de grond inzakken om zo de ondergrondse voorraad aan te vullen

Meer berichten