Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Eikenprocessierups.
Eikenprocessierups. (Foto: Aileen van Tilburg)

Plastic folie tegen eikenprocessierups GEEN goed idee

  •   keer gelezen

BOXMEER | Gemeente Boxmeer vraagt inwoners die plastic folie om de stam van bomen hebben gewikkeld, om dit juist weer weg te halen. Het folie wordt er veelal gespannen omdat dit zou helpen met de preventie van de eikenprocessierups. Dit is echter een fabel en maakt de bestrijding juist moeilijker. 

“We zien in onze gemeente nog steeds eikenbomen die omwikkeld zijn met huishoudfolie. Het enige dat dit oplevert, is dat het voor de bestrijders alleen maar lastiger is om de rupsen weg te krijgen. Rupsen die onder het folie kruipen, kunnen namelijk niet opgezogen kunnen worden.” schrijft de gemeente op Twitter.

Het idee achter het folie is dat dit de looproute van de rupsen zou blokkeren en dat de overlast van de eikenprocessierups daarmee afneemt. Maar dat is niet het geval. De rupsen komen uit de eipakketjes die hoog in de eikenboom zijn gelegd. Daar eten ze van de bladeren. Ze hoeven dus niet in of uit de boom. Het enige dat wellicht kan helpen is het omwikkelen van deze nesten in combinatie met lijm. Dat zou de verspreiding van brandharen kunnen tegengaan, in de fase waarin de rupsen die brandharen hebben. Maar ook deze methode valt niet aan te raden, omdat er voorzorgsmaatregelen (zoals beschermende kleding) nodig zijn. Bovendien kan één boom meerdere nesten bevatten. Dat maakt de aanpak erg omslachtig.

Wat kunt u zelf doen
Men kan helpen om overlast tegen te gaan door géén vogels te voeren in de maanden april en mei. In eigen tuin kunnen (nest)kastjes opgehangen worden voor vogels en vleermuizen. Daarnaast is het mogelijk een insectenhotel te plaatsen ent e zorgen voor veel verschillende (bloeiende) planten. Hiermee worden de natuurlijke vijanden van de rups gelokt. Staat er een eik met eikenprocessierups op eigen terrein? Dan raadt de gemeente aan het nest te laten verwijderen. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig. Men kan hiervoor het beste een specialist inhuren.

De GGD heeft twee handige, digitale brochures met allerlei nuttige informatie over de eikenprocessierups. Kijk op www.rupsen.info.

Meer berichten