Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
De Maasover werd zaterdag ingehesen.
De Maasover werd zaterdag ingehesen. (Foto: Karel ten Haaf)

Fietsbrug tussen Cuijk en Mook gaat 'De Maasover' heten

  •   keer gelezen

CUIJK/MOOK | Afgelopen zaterdag, 16 mei, werd de hoofdoverspanning van de fietsbrug tussen Cuijk en Mook op haar plaats gehesen. Inmiddels is ook de naam van de brug bekend gemaakt: De Maasover. De colleges van Cuijk en Mook en Middelaar hebben dit recent officieel vastgesteld.

“Aan die naam was een prijsvraag verbonden. Er werden ruim 1100 voorstellen ingediend. Vervolgens heeft een jury een naam gekozen. Deze jury bestond uit wethouder Geertjan Wienhoven van de gemeente Mook en Middelaar, Gerard Stoffels (oud-) wethouder gemeente Cuijk en Abe Veenstra, zelfstandig landschapsarchitect, ook voorzitter van het Kwaliteitsteam Fietsbrug Cuijk – Mook.” schrijft gemeente Mook en Middelaar.

'De jury heeft zich bij haar keuze vooral laten leiden door een naam die gemakkelijk in het gehoor ligt en die ook gemakkelijk en vanzelfsprekend te hanteren is in het dagelijks spraakgebruik: "Hoe ga jij dan? Op de fiets en dan bij Mook/Cuijk De Maasover"! De naam is ook zonder verdere uitleg of achtergrondkennis te begrijpen. Een ander aspect dat meewoog is dat de naam als het ware wederkerig is, van welke zijde men de brug ook over fietst, het is hoe dan ook de Maas over. Het samengestelde deel van de naam heeft een nadrukkelijke verwijzing naar de rivier de Maas en het deel 'over' verwijst naar dat het hier om een oversteekmogelijkheid - in dit geval een brug - gaat. Tegelijkertijd drukt de naam als het ware een handeling uit; ik ga/fiets de Maas over'.

De naam winnende naam is door meerdere personen voorgesteld. De gemeente geeft aan dat deze mensen bij de opening worden uitgenodigd en een leuke verrassing ontvangen.

Meer berichten