Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg

Een brug over de Maas bouw je om de Maas over te gaan

Algemeen 697 keer gelezen

Geniale vondst! De nieuwe fietsbrug bij Cuijk die de Maas over gaat heeft een fenomenale naam gekregen: De Maasover. Gelukkig is die naam al snel door de betrokken gemeentebesturen van Cuijk en Mook officieel vastgesteld. Want voor je het weet, gaan ze elders met deze ingeving lopen.

Deze naam is volgens de jury “zonder verdere uitleg of achtergrondkennis” te begrijpen. Dat heeft die deskundige jury, twee wethouders en een landschapsarchitect, goed gezien. Ook zonder die naam had u het trouwens al begrepen: een brug over de Maas wordt doorgaans gebouwd om de Maas over te gaan. Waarvoor anders? Landschapsverfraaiing? Om de oevers van elkaar weg te houden? Deze naam is niet achteloos even verzonnen. Er werd een wedstrijd uitgeschreven en daar kwamen 1.100 reacties op. En daar zat dus deze naam tussen, gelukkig.

“Een ander aspect dat meewoog”, aldus de jury van deskundigen “is dat de naam als het ware wederkerig is, van welke zijde men de brug ook over fietst, het is hoe dan ook de Maas over.” Deze redenering behoeft voor de eenvoudige gebruiker enige uitleg: die brug ligt er om de Maas over te fietsen. Dus het is niet de bedoeling dat je onderweg links of rechts afslaat.

Bij dit aspect had ik overigens nog wel wat tekst en uitleg van de jury verwacht. De naamgeving zou immers nog wat meer tot de verbeelding spreken als was verklaard waartoe die andere honderd bruggen in Nederland dienen. Bruggen over de Maas, bedoel ik uiteraard, want het zou een ernstige omissie zijn om een brug over de Waal of de Rijn De Maasover te noemen.

Onder de 1.100 inzenders bevonden zich meerdere spitsvondige lieden die met de Naam De Maasover op de proppen kwamen. Zij worden, zeer terecht, straks bij de officiële opening uitgenodigd en krijgen dan een leuke verrassing. Een verrassing die minstens zo groot moet zijn als de door hen bedachte naam.

Ik mag hopen dat die opening voor ieder toegankelijk is, met een drankje en een hapje. Ongetwijfeld zal de burgemeester dan nog een toespraak houden. Ik zou het fijn vinden om uit zijn mond nog eens uitgelegd te krijgen waarom is gekozen voor deze naam voor de brug, die over de Maas is gelegd om de Maas over te gaan. Waar een brug al niet goed voor is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant