Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg

Het is dus toch waar: Boxmeer telt internationaal mee

Algemeen 1.983 keer gelezen

We hebben een probleem. Daar ga ik niet meer verder over uitweiden. Het moge u bekend zijn. Word je al wat neerslachtig van berichten over ontslagen en bedrijven die aanstaande failliet zijn, dan dringt de huidige werkelijkheid tot je vezels door met een wandeling door het dorp. Borden met waarschuwingen en aanwijzingen voor de winkels. En opgestapelde stoelen en tafels vertellen waar ooit eens gezellige terrassen waren.

Op zo’n plek lopen twee vrouwen voorbij, van middelbare leeftijd, tamelijk gezond van lijf, leden en verstand, zou ik zo op het eerste oog zeggen. Zegt de een tegen de ander: ”Kijk nou, dit restaurant is ook al gesloten.” Ik vraag me af onder welke steen ze de afgelopen maanden heeft gelegen. Pijnlijk hoe veel hardwerkende vrijwilligers hun evenement voorbij zien gaan. 

Bijvoorbeeld de wielerronde van Boxmeer. Daar heb ik wel wat mee, een enorm evenement. Maar altijd nog niet meer dan een leuk regionaal gebeuren, met weliswaar zeer veel landelijke aandacht, maar toch. Op de schaal van vreselijke dingen in corona-tijd nou niet iets bovenaan de lijst. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Nou lijkt het erop dat als de Tour de France een paar maanden later toch nog verreden wordt, dat ze dan in Boxmeer ook weer gaan uitpakken. Dan moet natuurlijk die anderhalve meter wel van de baan zijn. Dat stemt vrolijk. En dan hebben ze ook nog een voorzitter die zijn praatje wel weet te doen, een optimist van de buitencategorie.Toen hij onlangs vertelde dat Boxmeer op de UCI-kalender staat, daags na de Tour de France natuurlijk, zuchtte ik: “Daar gaan we weer, de fantast.” 

De UCI is een enorme, wereldwijde wielerorganisatie. Die maakt zich alleen druk om de grote wedstrijden. En hebben geen enkele boodschap aan het Boxmeerse feestje. Dus dat die Hermans zegt dat Boxmeer op hun agenda staat, is regelrechte lariekoek en de zoveelste fantastische zet van Pierre Hermans in zijn publiciteitsdrift. Een dag later zat ik er nog om te lachen en spelenderwijs zocht ik de UCI op. Ik zag veel grote wedstrijden voorbij komen, inderdaad de Tour de France die op 20 september in Parijs eindigt. Ik val van mijn stoel. De volgende wedstrijd, 21 september: Daags na de Tour staat er, niks meer, niks minder. Geen enkel ander Nederlands criterium te vinden.

Ik zeg u: op 21 september is de 1,5 meter van de baan. En het wordt in Boxmeer drukker dan ooit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant