Op twee verschillende nertsenhouderijen te Landhorst zijn er nertsen aangetroffen die besmet waren met het coronavirus.
Op twee verschillende nertsenhouderijen te Landhorst zijn er nertsen aangetroffen die besmet waren met het coronavirus. Foto: Nicolai Meyer

Coronavirus aangetroffen bij twee nertsenbedrijven in Landhorst

Algemeen 855 keer gelezen

LANDHORST | Op twee verschillende nertsenhouderijen te Landhorst zijn er nertsen aangetroffen die besmet waren met het coronavirus. Dit meldt de gemeente Sint Anthonis in een persbericht.

Er zijn door de ministeries van LNV en Volksgezondheid maatregelen genomen om verspreiding door nertsen te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn een vervoersverbod voor nertsen of de nertsenmest, gereguleerde toegang tot de bedrijven en een hygiëne-protocol. Eerder werd een zone van 400 meter rondom besmette nertsenbedrijven gehandhaafd. Uit onderzoek is gebleken dat deze maatregel geen meerwaarde heeft. Hierom is deze maatregel weer ingetrokken.

Verplichte screenings
Er zijn op nog drie nertsenbedrijven in Nederland Covid-19 besmettingen gevonden onder nertsen. Bij een aanvullend bedrijf is sprake van een verdenking: op dit bedrijf vindt nader onderzoek plaats. Dit blijkt uit resultaten van de verplichte screenings die op dit moment uitgevoerd worden onder alle nertsenboerderijen. Dat schrijven minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. Het Outbreak Management Team -Zoönosen is gevraagd deze nieuwe resultaten mee te nemen in hun advies. De vraag is nu wat het risico is dat het virus op de bedrijven blijft circuleren en zo een besmettingsbron voor mens en dier blijft. Op basis van dit advies zullen minister De Jonge en minister Schouten aanstaande woensdag mogelijk aanvullende maatregelen nemen.

Momenteel worden er ter voorbereiding op het advies van het Outbreak Management Team verschillende mogelijkheden voorbereid en uitgewerkt, waarbij de volksgezondheid altijd voorop staat. Alle denkbare maatregelen zullen daarbij worden overwogen, waaronder ook de mogelijkheid van het ruimen van besmette nertsenbedrijven.

8 besmette locaties
In totaal zijn er sinds 26 april 2020 in Nederland op 6 nertsenbedrijven met 8 locaties nertsen besmet. Het gaat om bedrijven in de gemeentes Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis. In Venray is een verdenking. Nadat eind april de besmettingen werden geconstateerd zijn er direct maatregelen ingesteld op de desbetreffende bedrijven. Deze zijn later uitgebreid naar álle nertsenhouderijen in Nederland. Het RIVM beoordeelt daarnaast dat het risico op blootstelling van mensen aan het virus buiten de stal verwaarloosbaar is en dat deze conclusie door deze nieuwe gevallen niet is veranderd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant