Met dit jaarlijks maaionderhoud voorkomen we dat sloten en beken dichtgroeien.
Met dit jaarlijks maaionderhoud voorkomen we dat sloten en beken dichtgroeien. Foto: Bart Verhoeven

Start maaionderhoud waterschap Aa en Maas

Algemeen 278 keer gelezen

REGIO | Waterschap Aa en Maas gaat tussen 1 juni en 15 november aan de slag met het maaien van sloten en beken. Dit om de doorstroom van het water te waarborgen. “Met dit jaarlijks maaionderhoud voorkomen we dat sloten en beken dichtgroeien.”

Het onderhoud wordt in twee rondes opgesplitst. De eerste maaironde is nu gestart en zal doorgaan tot en met half juli. Dan vanaf half augustus tot medio november vindt de tweede ronde plaats. Indien nodig wordt er tussen deze rondes ook bij gemaaid. “We maaien zo vaak als nodig is om het waterpeil zo goed mogelijk te kunnen reguleren. Bij het maaien houden we nadrukkelijk rekening met de natuur om onnodige schade aan flora en fauna te voorkomen. We maaien volgens werkprotocollen die voldoen aan onze wettelijke zorgplicht. We proberen met het onderhoud een bijdrage te leveren aan onze waterdoelen op het gebied van gezond, natuurlijk en voldoende water.”

Wettelijke verplichtingen
“We huren aannemers in om het maaionderhoud uit te voeren. De aannemers rijden in een deel van de gebieden over gronden van particulieren. Grondeigenaren en pachters van gronden zijn volgens de Waterwet verplicht om deze onderhoudswerkzaamheden toe te staan. Ook zijn eigenaren van percelen die grenzen aan de sloten en beken verplicht om het maaisel te ontvangen. ”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant