andaag is bekend gemaakt dat de nertsenhouderijen waar het coronavirus is aangetroffen, geruimd gaan worden.
andaag is bekend gemaakt dat de nertsenhouderijen waar het coronavirus is aangetroffen, geruimd gaan worden. Foto: Nicolai Meyer

Nertsenhouderijen Landhorst worden geruimd

Algemeen 722 keer gelezen

LANDHORST | Vandaag is bekend gemaakt dat de nertsenhouderijen waar het coronavirus is aangetroffen, geruimd gaan worden. Dit hebben Haagse bronnen aan het RTL nieuws verteld. Landelijk zijn er zes nertsenbedrijven besmet, waaronder twee in Landhorst.

Gisteren kwam gemeente Sint Anthonis naar buiten met het nieuws dat er twee houderijen in de gemeente met het virus besmet zijn geraakt. Dit bleek uit een uitgebreide landelijke screening in de sector. Het Outbreak Management Team -Zoönosen is gevraagd dit mee te nemen in hun advies, waarbij volksgezondheid bovenaan staat. Welke risico’s kleven er aan de bedrijven en vormen ze zo een besmettingsbron voor mens en dier? In antwoord op deze vraag zouden er vervolgens maatregelen worden getroffen. Volgens RTL nieuws zijn er inmiddels 2 gevallen bekend van besmetting van dier op mens. Ook zouden deskundigen eerder al gemeld hebben dat de houderijen een risico voor de volksgezondheid kunnen vormen. "Vooral als corona onder de bevolking op zijn retour is kan het bestaan van reservoirs in nertsenfokkerijen een probleem vormen." Inmiddels zijn de maatregelen van het kabinet, om de volksgezondheid te waarborgen, nu bekend: ruimen.

In totaal zijn er sinds 26 april 2020 in Nederland op 6 nertsenbedrijven met 8 locaties nertsen besmet. Het gaat om bedrijven in de gemeentes Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis. In Venray is een verdenking. Nadat eind april de besmettingen werden geconstateerd zijn er direct maatregelen ingesteld op de desbetreffende bedrijven. Deze zijn later uitgebreid naar álle nertsenhouderijen in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn een vervoersverbod voor nertsen of de nertsenmest, gereguleerde toegang tot de bedrijven en een hygiëne-protocol. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant