Vanaf vrijdag zal de ruiming van de met het coronavirus besmette nertsenbedrijven in Nederland worden gestart.
Vanaf vrijdag zal de ruiming van de met het coronavirus besmette nertsenbedrijven in Nederland worden gestart. Foto: Nicolai Meyer

Ruiming besmette nertsenbedrijven morgen van start

Algemeen 252 keer gelezen

LANDHORST | Vanaf vrijdag zal de ruiming van de met het coronavirus besmette nertsenbedrijven in Nederland worden gestart. Dit besluit hebben minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister De Jonge van Volksgezondheid genomen op basis van het advies van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) en van het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg Zoönosen (BAO-Z). De ruiming van de bedrijven zal volgende week doorgaan. Over in welke volgorde de bedrijven worden geruimd is niets bekend gemaakt. 

Uit het advies van het OMT-Z blijkt dat het virus voor langere tijd kan blijven circuleren in de nertsenbedrijven. Hiermee vormt het een risico voor de gezondheid van zowel mens als dier. De nertsen krijgen in het voorjaar pups. De pups van eerder geïnfecteerde moeders hebben antistoffen gekregen die afnemen in de loop van de tijd Dat betekent dat de pups de komende tijd vatbaarder worden voor het COVID-19 virus.

Burgemeester Fränzel sprak de twee nertsenhouders toen de besmetting net bekend gemaakt was en ook na het bekendmaken van de verplichte ruiming. “De ondernemers hielden er al een beetje rekening mee dat de bedrijven geruimd moeten worden. Zij snappen dat de volksgezondheid prioriteit nummer een is. Dat dit nu definitief is besloten, komt voor hen natuurlijk hard aan. Wel hopen zij op een goede compensatie.”

Inmiddels is bekend dat het virus ook is aangetroffen bij de houderij in Venray. Voor langere tijd werd dit bedrijf enkel verdacht. In totaal zijn er sinds 26 april 2020 in Nederland op 7 nertsenbedrijven met 9 locaties nertsen besmet. Het gaat naast Venray om bedrijven in de gemeentes Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis.

Het kabinet is aan het onderzoeken of, en zo ja hoe er een eenmalige stoppersregeling kan worden vormgegeven waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. Het plan om de sector per 2024 te laten ophouden met bestaan, bestaat al langere tijd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant