Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
INGEZONDEN

Waarom een hyper modern Romeins Belevingscentrum aan de Maas?

Algemeen 499 keer gelezen

In de pers is aan dit onderwerp de laatste tijd al veel aandacht besteed. Je kunt het de bedenkers van dit plan, het Cuijkse Communicatiebureau Di-visie, natuurlijk niet kwalijk nemen dat men een dergelijk plan bedenkt, als men daartoe een opdracht krijgt van het gemeentebestuur.

Cuijk wil zich weer eens op de kaart zetten om het Romeins verleden van Cuijk in binnen en buitenland te promoten en om zo meer toeristen naar Cuijk te trekken.

Onmiddellijk kwamen er emotionele reacties van inwoners van Cuijk, toen bleek dat het ter plaatse gelegen oude kerkhof, met circa 190 graven, hiervoor geruimd zou moeten worden.

Dit werd aanleiding tot nog meer “gekkigheid”. Om de emoties van families die hier een laatste rustplaats dachten te vinden tegemoet te komen bedacht Di-visie, om dan maar dit futuristisch uitziende “Ceuclum Archeo Experience Center op palen te gaan zetten” , zodat de graven niet geruimd behoefden te worden.

De vraag die velen zich in Cuijk stellen - in de pers lezende dat het hier om een miljoenen investering gaat- of dit project nu werkelijk urgentie nummer 1 in Cuijk is.

Natuurlijk is de promotie van Cuijk , vanaf oud- burgemeester Louis Jansen tot op heden erg sterk geweest. Veel is er in het verleden bereikt met Sesam, aanleg Bedrijventerrein Haven Cuijk en later de activiteiten van de Stichting Cuijk Promotion. Cuijk is zonder meer landelijk bekend door zijn historische monumentale Martinuskerk met zijn torens, de doorkomst van de wandelaars van de Nijmeegse 4-daagse (met altijd als silhouet op de achtergrond “de kerk met zijn torens op TV en in de pers) en nu laatstelijk weer met de nieuwe fietsbrug over de Maas.

Moet er nu echt -in deze kwetsbare historische omgeving- een dergelijk modern gebouw geplaatst worden, alleen om het feit bij de aanleg destijds van de Maasboulevard bij de opgravingen ter plaatse vele oude Romeinse sporen zijn ontdekt, die daarna weer onder het asfalt zijn verdwenen?

Velen in Cuijk vragen zich af of de kosten van een dergelijk miljoenenproject- wel verantwoord zijn? Financieel is nu de tijd – na de thans bezig zijnde herinrichting van het centrum en verder ook gezien de op dit moment nog onbekende lasten van door de Corona al maanden gesloten Schouwburg- om even gas terug te nemen. 

Cuijk mag trots zijn op zijn Romeins verleden, maar om toeristen te trekken liggen er in het nabije prachtige Xanten, Nijmegen en Maastricht veel meer historische mogelijkheden. Moet Cuijk daarmee gaan concurreren? 

Wethouder archeologie Maarten Jilisen , die in Cuijk ook over de financiën gaat, dient zich toch eens af te vragen of de miljoenen (zo aanwezig ?) waarvan hier sprake is, in deze Coronatijd niet beter besteed kunnen worden. Onder meer aan de Molenstraat vanaf de spoorlijn tot het gemeentehuis. Mensen die ik van de week sprak, die lang niet in Cuijk geweest waren, vroegen zich af wat in deze straat toch aan de hand was. Een ware verpaupering. Ook al is dit appels met peren vergelijken, deze straat, waaraan volgens de borden van de ontwikkelaars dadelijk 3 peper dure woonprojecten verrijzen, als er ten minste kopers voor gevonden kunnen worden…… Bij de binnenkomst van Cuijk vanaf de overweg krijgt men nu niet direct een wervend beeld van deze gemeente. Bij het de vorige 4-daagse al afgebroken pand van Smulders is het al een jaar lang bij het plaatsen van slechts “het bouwhek” gebleven, zonder dat er - behoudens de kap van een paar bomen- iets is gebeurd.

Mijn advies zou dan ook in dit stadium zijn: “Maak het centrum van Cuijk en de Molenstraat af en laat het daar dan even bij, tot er meer zicht is op de financiële positie van de gemeente (Land van Cuijk).” Of worden onze inwoners dadelijk weer verrast met een zware belastingverhoging zoals vorig jaar? 

In de Stier van vandaag wordt ook nog de vraag gesteld of de kosten van alle Di-visieplannen (want er komen er blijkbaar nog meer!) niet veel hoger komen te liggen. 

Neem als gemeenteraad de tijd -die er nu nog is- om op 2 november tot een verantwoorde beslissing te komen, maar zeker geen “Ceuclum Archeo Experience center op palen” op deze zo markante en historische plaats in Cuijk. Zet daarbij Communicatiebureau Di-visie vanaf nu voorlopig op de plaats rust.

Leo Langenhoff (Cuijk)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant