Het vaststellen van het herindelingsadvies ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern’ is een belangrijke formele stap om de herindeling wettelijk te voltooien.
Het vaststellen van het herindelingsadvies ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern’ is een belangrijke formele stap om de herindeling wettelijk te voltooien.

Herindelingsadvies gemeente Land van Cuijk vastgesteld

Algemeen 492 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Dinsdag 9 juni hebben de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis besloten om het herindelingsadvies aan de gemeenteraden voor te leggen ter vaststelling. Het herindelingsadvies, waarin de keuze voor een gezamenlijke toekomst als één grote gemeente staat beschreven, bevat opgaven en visies waar de nieuwe gemeente voor wilt staan.

Het vaststellen van het herindelingsadvies ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern’ is een belangrijke formele stap om de herindeling wettelijk te voltooien. Burgemeester Hillenaar van gemeente Cuijk licht toe: “Zo is bijvoorbeeld voorgeschreven dat de gemeenteraden een herindelingsadvies moeten vaststellen, waarin onder andere de grenzen van de gemeente en de herindelingsdatum zijn opgenomen.”

Zodra het herindelingsadvies is vastgesteld door de gemeenteraden wordt dit toegestuurd aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant. Zij sturen het advies, voorzien van een provinciale zienswijze, vervolgens toe aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daar wordt het voorstel getoetst aan de hand van de juiste criteria die gelden voor een gemeentelijke herindeling. Dit wordt vervolgens omgezet in een voorstel voor een herindelingswet en voorgelegd aan de Raad van State en de Tweede en Eerste Kamer. In november 2021 zullen herindelingsverkiezingen worden gehouden.

De finale lokale besluitvorming door de vier gemeenteraden, over het herindelingsadvies om de vier gemeenten samen te voegen tot één nieuwe gemeente per 1 januari 2022, vindt plaats op 24 juni. Op 17 juni wordt een gezamenlijke radenbijeenkomst gehouden, waar een technische toelichting op het herindelingsadvies wordt gegeven. Hierbij wordt onder andere ingegaan op de wijze waarop de ingebrachte zienswijzen zijn verwerkt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant