Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg

Wat lief toch! De cirkel is rond voor zowel Wim als Emile

Column 717 keer gelezen

Bij alle samenzweringstheorieën die corona als inspiratiebron hebben, kan ik er nog wel eentje bijgooien: dat hele corona is in het leven geroepen (door duistere machten, dat begrijpt u wel) om de aandacht af te leiden van de echte onderwerpen.

Zo’n onderwerp is de samenvoeging van vier gemeenten in het Land van Cuijk. Hadden er vijf moeten zijn, maar deze vier danken nu de hemel op blote knieën dat Grave niet meedoet. Omdat ze daar de plaatselijke scheepswerf met pek en veren het stadje uit joegen, zit er nu een schadeclaim van vele miljoenen af te komen op de gemeente. Daar zitten die vier niet op te wachten.

In vroegere tijden was de opheffing van gemeenten alhier nog meer dan genoeg reden om met versierde mestkarren richting het provinciehuis te trekken en daar luidkeels te verkondigen dat met het opheffen van hun gemeente het einde der tijden nabij was. 

Maar nu is er corona, we hebben wel wat anders aan ons hoofd, dus gaat die samenvoeging van gemeenten heel soepel. Over dik een jaar zitten we al in de verkiezingsstrijd. De protocollen liggen klaar, werkgroepjes zijn gesmeed, de verdeling van ambtenaren komt op gang en menig chef zit zich al te verlekkeren op een baan met nog meer onderdanen, dus nog meer salaris. 

En dan moet er ook nog een burgemeester komen. Welnu, het regionale dagblad heeft tussen de corona-kolommen toch nog ruimte gevonden om een poll uit te schrijven: wie moet de nieuwe burgemeester worden?

De redactie gaat er kennelijk vanuit dat een zittend burgemeester, al dan niet in eigen regio, de meest voor de hand liggend is. Dat is nog maar even de vraag, maar laten we het niet nodeloos ingewikkeld maken en dat even vergeten. De burgemeesters 

Wim Hillenaar uit Cuijk en Emile Roemer uit Sambeek, sinds eeuwen plaatsvervanger in Heerlen, scoorden samen ruim 80 %. Het zou zo lief zijn als een van beiden het zou worden. Beiden zullen in hun openingsspeech zeggen dat de cirkel rond is. Wim, als burgemeesterszoon geboren in Boxmeer, groot geworden in het westen, terug naar Cuijk als burgemeester en nou ook nog in Boxmeer. En Emile, geboren en getogen in Boxmeer, verdwaald in Den Haag, en nu terug op een paar honderd meter van het ouderlijk huis.

Moeilijke keuze. Misschien zó moeilijk dat het toch echt iemand anders wordt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant