Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
De toiletrolkunst van Aletta Staalstra, leuk om op te hangen op het kleinste kamertje.
De toiletrolkunst van Aletta Staalstra, leuk om op te hangen op het kleinste kamertje. (Foto: )

Toiletrollen schilderen voor een coronavaccin

  •   344 keer gelezen

CUIJK | Kunnen we het ons nog herinneren? Het begin van de coronatijd, toen we massaal aan het hamsteren sloegen. Rijst, ingeblikt voedsel, handzeep en toiletpapier in het bijzonder, werden grootschalig ingeslagen onder het mom ‘je weet maar nooit.’ Gelukkig bleek dit achteraf allemaal niet nodig. Maar het heeft wél iets goeds voortgebracht. Het inspireerde Aletta Staalstra uit Cuijk om toiletrollen te schilderen, voor het goede doel!

“Ik vind het zo leuk om te doen” vertelt Aletta over haar schilderkunst. “Het geeft heel veel rust en voldoening. Vooral omdat ik er mensen mee kan helpen.” Het idee achter de schilderijtjes is eenvoudig. De lijstjes kan Aletta voor €2 euro op de kop tikken. Wanneer ze er een prachtig aquarelkunstwerk van gemaakt heeft, vraagt ze er €12 euro voor terug. Dat tientje verschil gaat naar het Radboud UMC Nijmegen, ter ondersteuning van het onderzoek naar een vaccin tegen corona.

Inspiratie
Aletta vertelt dat ze in de negentigerjaren al eens toiletrollen schilderde. “Er was toen een expositie in het Land van Cuijk, waar één van mijn schilderijtjes toen ook hing. Deze werd toen gestolen.” Toen Nederland massaal begon te hamsteren, werd Aletta weer aan dit bizarre gegeven herinnerd: “Ik zat hier televisie te kijken en verrek, het is allemaal weer die toiletrollen!” Dit inspireerde haar dan ook om de penselen weer op te pakken en te schilderen.

Enthousiast ontvangen
“Mensen zijn echt enthousiast over de schilderijtjes” vertelt Aletta. “Met name kennissen hebben interesse. Maar ik heb er ook al wel een aantal via via verkocht aan mensen die het ontzettend leuk vonden om er eentje op te hangen op het toilet. Er is zelfs al een schilderij overgegaan naar Duitsland.”

Mooi tijdverdrijf
Inmiddels heeft Aletta al 13 stuks verkocht en is ze voorlopig niet van plan de penselen er bij neer te leggen. “Ik vind het heerlijk om zo af en toe eens te schilderen. Maar ik doe het niet dagelijks. Het is een mooie manier om de tijd, die ik normaal buiten de deur zou besteden, in te vullen.” Zolang mensen het werk willen hebben zal Aletta op deze voet lekker blijven schilderen. “Mijn idee is om dit tot ongeveer oktober te blijven doen. Maar ik zie het allemaal wel.”

Zelf ook zo’n mooi stukje toiletrolkunst aan de muur, én tegelijkertijd bijdragen aan een vaccin? Aletta is te bereiken via astaalstra@outlook.com.

Meer berichten