Vandaag heeft een 45-jarige man een celstraf opgelegd gekregen van vier jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
Vandaag heeft een 45-jarige man een celstraf opgelegd gekregen van vier jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Foto: Leon Voskamp

Dader gewelddadige overval Ottersum krijgt lagere celstraf

Algemeen 552 keer gelezen

DEN BOSCH / OTTERSUM | Vandaag heeft een 45-jarige man een celstraf opgelegd gekregen van vier jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Dit in verband met een gewelddadige overval op een 70-jarige man uit Ottersum in april 2016. De rechtbank Limburg legde de man eerder 5 jaar celstraf op.

Op 15 april 2016 belde de verdachte aan bij het huis aan de Sint Jansstraat in Ottersum. Direct nadat het slachtoffer de deur opende werd hij met pepperspray belaagd. Daarbij werd hij ook geschopt en geslagen, wat diverse hoofdwonden tot gevolg had. De dader is vervolgens op de vlucht geslagen.

De dader heeft in hoger beroep de overval bekend. Daarnaast heeft hij aangegeven het slechte in zijn actie te hebben ingezien en excuses te willen aanbieden aan het slachtoffer. Ook heeft hij aangegeven zijn leven aanzienlijk te willen beteren en hierin al stappen te hebben gezet. 

Uit een rapport van de reclassering blijkt dat man ten tijde van de overval drugs gebruikte. De man heeft laten blijken dat hij open staat voor een ambulante behandeling voor zijn psychosociale problemen. Hij wil ook meewerken aan plaatsing in een instelling voor begeleid wonen.

Ten tijde van de overval was de man voorwaardelijk vrij. Het Openbaar Ministerie diende daarom een verzoek tot gedeeltelijke herroeping van de voorwaardelijke invrijheidsstelling in. Met de overval heeft de man zijn voorwaarden geschonden, waardoor hij alsnog een deel van de resterende termijn moest uitzitten. Het hof wijst het verzoek tot (gedeeltelijke) herroeping van de voorwaardelijke invrijheidsstelling af omdat het van belang is dat de man zijn behandeling zo snel mogelijk buiten detentie kan voortzetten. Als de man opnieuw de cel in zou moeten zou dat zijn behandeling doorkruisen. Dat vindt het hof, mede gelet op het verkleinen van de kans op herhaling, niet wenselijk.

Het hof legt de man een celstraf van 4 jaar op waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Omdat hij al 4 jaar heeft doorgebracht in voorarrest, hoeft hij niet terug de cel in. Er zijn vanwege de persoonlijke omstandigheden van de man ook bijzondere voorwaarden opgelegd, zoals ambulante behandeling en begeleid wonen. Het hof vindt het belangrijk dat de man ook na zijn detentie de juiste behandeling krijgt en dat er plek voor hem is voor begeleid wonen. Daarnaast is hij het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 2000 euro verschuldigd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant