Premier Mark Rutte heeft vanavond een persconferentie gehouden waarin hij een flink aantal versoepelingen van de coronamaatregelen heeft aangekondigd.
Premier Mark Rutte heeft vanavond een persconferentie gehouden waarin hij een flink aantal versoepelingen van de coronamaatregelen heeft aangekondigd. (Foto: )

Kabinet kondigt meer versoepelingen aan: "We krijgen meer ruimte door afstand te houden."

  •   keer gelezen

REGIO | Premier Mark Rutte heeft vanavond een persconferentie gehouden waarin hij een flink aantal versoepelingen van de coronamaatregelen heeft aangekondigd. Deze versoepelingen, ingaand per 1 juli, vinden onder andere doorgang in het openbaar vervoer, grotere bijeenkomsten en het (hoger) onderwijs. Het houden van 1,5 meter afstand blijft te allen tijde de norm. 

Premier Rutte opende de persconferentie met het goede nieuws dat, ondanks de eerdere versoepelingen, het aantal besmettingen de laatste paar weken niet is toegenomen. “We hadden voor het eerst in maanden een dag zonder een toename in het dodental.” Zonder de strenge maatregelen zouden er volgens de premier maar liefst 135000 besmettingen zijn, en 35000 mensen op de intensive care terecht zijn gekomen. Dit scenario is uitgebleven doordat Nederlanders zich goed aan de maatregelen hebben gehouden. Rutte: “Dat hebben we samen gedaan, dat hebben we samen bereikt” Hierom gaat het kabinet de nodige maatregelen versoepelen, met daarin de 1,5 meter afstand nog steeds de leidraad. “We krijgen meer ruimte door afstand te houden.”

Bijeenkomsten
Voor bijeenkomsten gaat per 1 juli gelden dat er geen maximumaantal meer is voor bezoekers, mits de 1,5 meter afstand bewaard kan worden en er gezondheidschecks kunnen plaatsvinden. Als dat niet kan, geldt wel een maximumaantal van 100 bezoekers binnen en 250 buiten. Voor jongeren onder elkaar van 18 jaar of jonger geldt de 1,5 meter afstand niet meer. Met deze regel in acht genomen mogen de hogescholen en universiteiten bijvoorbeeld weer live lessen geven en kunnen kermissen en braderieën weer plaatsvinden. Ook sportscholen mogen weer open, maar ook hier blijft het houden van 1,5 meter afstand cruciaal.

Uitzonderingen
Een aantal sectoren vormden al een uitzondering op de 1,5 meter maatregel, zoals het basisonderwijs. Hier komen nu ook het voortgezet onderwijs en de contactsporten bij. Het houden van afstand in deze sectoren is niet meer verplicht. Het blijft echter van belang dat de 1,5 meter afstand gehouden wordt tot docenten. Ook nadat een contactsportwedstrijd is gespeeld, dient men deze afstand weer te bewaren. In de horeca zal de 1,5 meter regel ook vervallen, mits er tussen de tafeltjes kuchschermen staan.

Openbaar vervoer
Een andere uitzondering gaat gelden in het openbaar vervoer. Per 1 juli komen alle zitplaatsen in de treinen en bussen weer beschikbaar. Ook vervalt het advies om enkel bij noodzaak te reizen. Rutte benadrukt wel dat men drukte moeten blijven vermijden. Daarnaast blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Met een reservering en checkgesprek vooraf mag men ook weer gebruik maken van taxi’s, personenbusjes en touringcars. Met meer dan twee personen in een auto zitten wordt per 1 juli ook weer toegestaan.

De aangekondigde versoepelingen bieden de Nederlands bevolking meer vrijheid, Rutte benadrukt echter wel dat het virus niet weg is. “Ik hoop dat iedereen van deze vrijheid gaat genieten, maar wel zijn verantwoordelijkheid neemt.” De 1,5 meter norm zal dan ook van kracht blijven zolang er geen vaccin beschikbaar is.

Meer berichten