Milsbeeks bont
Milsbeeks bont

Museum Het Petershuis zet eigen collectie in de schijnwerpers

Algemeen 227 keer gelezen

GENNEP |  In Gennep en de regio Noord-Limburg hebben altijd veel pottenbakkers gewoond en gewerkt. De ligging aan twee rivieren garandeerde deze ambachtslieden voldoende aanvoer van goede klei en bood hen de mogelijkheid hun producten te transporteren naar ver afgelegen afzetmarkten. Bij archeologisch onderzoek in de oude binnenstad van Gennep zijn enkele pottenbakkersovens blootgelegd, recentelijk nog in de Zandstraat nabij de locatie van de voormalige Zandpoort. Bekend is dat op meerdere plaatsen pottenbakkersfamilies hebben gewoond; omstreeks 1805 waren het er zelfs vijftien.

Geen wonder dat de collectie van Museum Het Petershuis onder meer een interessante verzameling historisch aardewerk omvat, met stukken die gevonden zijn tijdens archeologisch onderzoek. Maar het museum herbergt ook een prachtige verzameling hedendaags keramiek. Het belangrijkste deel hiervan is een in bruikleen verkregen collectie die in 2002 is aangekocht door de gemeente Gennep in samenwerking met het Noord-Limburgs Pottenbakkers Collectief, tijdens de jaarlijkse internationale pottenbakkersmanifestatie Keramisto. De tot deze verzameling behorende objecten zijn stuk voor stuk van zeer hoog niveau.

Normaliter is de gewelvenkelder van het museum het decor waarin Museum Het Petershuis het grootste deel van de collectie toont en waar ook uitleg wordt gegeven over de geschiedenis van de potjesindustrie in Milsbeek en de omslag van gebruiks- naar sieraardewerk. In verband met de maatregelen wegens het coronavirus is de kelder tijdelijk niet toegankelijk. Voor het museum is dat een goede reden om de geschiedenis van Gennep als keramisch centrum in Noord-Limburg in een thematentoonstelling voor het voetlicht brengen.

Bij wijze van hommage aan de voorgangers van de huidige generatie keramisten in onze regio, hebben – speciaal voor deze expositie – familieleden van zeven inmiddels overleden (keramische) Noord-Limburgse kunstenaars een werkstuk in bruikleen gegeven dat kenmerkend is voor hun oeuvre. (Peter Roovers *1902-†1993; Wim Jansen *1911-†1996; Riet Elias *1919 – †2010; Henk Jacobs *1923-†2013; Felix Terwindt *1932-†2002; Wim Bartels *1949-†2008; Thomas König *1966-†2014).

De expositie ‘KERAMIEK, KUNST OM TE PRONKEN’ is van zaterdag 27 juni t.e.m. zondag 23 augustus 2020 te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 17:00 uur. De toegang is vrij; er wordt een donatie gevraagd waarvan u zelf de hoogte bepaalt. Meer informatie is te vinden op www.museumhetpetershuis.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant