2020-08-06 Gemeenteraden Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis stellen herindelingsadvies vast
2020-08-06 Gemeenteraden Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis stellen herindelingsadvies vast Foto: Gemeente Boxmeer

Herindelingsadvies gemeente Land van Cuijk vastgesteld door gemeenteraden

Algemeen 578 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Woensdag 24 juni hebben de gemeenteraden van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis unaniem het herindelingsadvies voor het samengaan tot één gemeente, vastgesteld. Per 1 juli 2022 vormen houden de vier individuele gemeenten dus op met bestaan en ontstaat er één grote gemeente Land van Cuijk.

Het vaststellen van het herindelingsadvies ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern’ is een belangrijke formele stap om de herindeling wettelijk te voltooien. “Het besluit van de gemeenteraden is een belangrijke mijlpaal in het herindelingsproces: van denken gaan we nu naar doen. We staan in de startblokken om de nieuwe, krachtige gemeente vorm te gaan geven.” Aldus burgemeester Hillenaar van Cuijk. Burgemeester van Soest, van gemeente Boxmeer vult aan: “Het herindelingsadvies vormt hierbij onze leidraad. En natuurlijk blijven we optrekken met onze inwoners, ondernemers en organisaties”

Nu het herindelingsadvies is vastgesteld, wordt dit toegestuurd aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant. Zij sturen het advies, voorzien van een provinciale zienswijze, vervolgens toe aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daar wordt het voorstel getoetst aan de hand van de juiste criteria die gelden voor een gemeentelijke herindeling. Dit wordt vervolgens omgezet in een voorstel voor een herindelingswet en voorgelegd aan de Raad van State en de Tweede en Eerste Kamer. In november 2021 zullen herindelingsverkiezingen worden gehouden.

De burgemeesters van de vier gemeenten geven aan trots te zijn op het herindelingsadvies. “Het besluit van de vier gemeenteraden is een kroon op het proces dat we samen met onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en medeoverheden hebben doorlopen”, aldus burgemeester Walraven (gemeente Mill en Sint Hubert). “Samen hebben we het fundament gelegd voor een prachtige en krachtige gemeente die sterker staat in de regio, meer positie inneemt in provinciale en landelijke dossiers en meer kan bereiken voor haar inwoners.” Waarnemend burgemeester Fränzel (gemeente Sint Anthonis) vult aan “De nieuwe gemeente zal bovendien voelen als een warm thuis voor onze inwoners, ondernemers en organisaties. Onze gezamenlijke kracht zetten we in om alle 29 kernen nog meer te laten bloeien, zodat mensen er met plezier wonen, werken en recreëren. Niet voor niets draagt ons herindelingsadvies de naam ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant