De Sennhutte wordt naar het Oorlogsmuseum in Overloon gebracht.
De Sennhutte wordt naar het Oorlogsmuseum in Overloon gebracht.
+ foto's en video

Een nieuw gewin voor het Oorlogsmuseum

Algemeen 604 keer gelezen

MAASHEES/OVERLOON | Zaterdag 27 juni is er aan de Vennenweg in Maashees een Sennhutte afgebroken. Omdat dit soort houten huisjes veelvuldig voorkwamen in de tijd vlak na de Twee Wereldoorlog, is het van grote historische waarde. Daarom is het met een oplegger vervoerd naar het Oorlogsmuseum in Overloon.

“Vroeger werden dit soort huisjes veelvuldig gebruikt als noodwoningen. Dan sliep men soms met meer dan vijf man in zo'n hutje. Noodwoningen werden na de oorlog gebouwd van allerlei overbleven materiaal. Geen van de huisjes is dus hetzelfde”, vertelt Jos van Kooij van de Dorpsraad Maashees. Van Kooij heeft interesse in geschiedenis, met name de Tweede Wereldoorlog. "Hier in de regio hebben er heel veel gestaan. Dit exemplaar is echter opgehaald uit het Ambonezenkamp in Well en heeft hier nooit als noodwoning gediend.”

De geschiedenis
In de jaren zestig is het huisje naar Maashees gebracht. Oud-verkenner Theo van Rhee weet nog goed. “De Rowans hebben het toen op een trekker uit Well meegenomen. Wij als verkenners hebben het opgebouwd. We kregen van de pastoor een gulden per uur als beloning. Van dat verdiende geld konden we toen nog op trektocht naar de Moezel. Maar waar de pastoor dat geld vandaan haalde?” De Sennhutte heeft toen dienstgedaan als blokhut en daarna voor scouting Sint Joris.


De herkomstgeschiedenis van de Maashese Sennhutte is niet precies bekend en zal door het Oorlogsmuseum worden uitgezocht. Hoewel het in 1963 is opgehaald in het Ambonezenkamp in Well, is het onbekend hoe het daar terecht is gekomen. Het terrein heeft gediend als Arbeidskamp in de Tweede Wereldoorlog, vakantiekamp na de oorlog en woonoord voor de Molukse gemeenschap vanaf 1952. Informatie of persoonlijke verhalen over verblijf in een Sennhutte zijn welkom via info@oorlogsmuseum.nl.

Historische waarde
Dankzij de renovatie is het Oorlogmuseum getipt over het huisje. Zij zien er grote historische waarde in. “Dit specifieke exemplaar is in Maashees nooit als noodwoning gebruikt. Het object illustreert echter goed hoe de tijd na de oorlog er voor de regio uitzag. Voor sommigen begon de ellende toen pas echt”, aldus Andreas Smulders van het Oorlogsmuseum.

Rond het middaguur kwam het huisje aan in Overloon, waar het wordt toegevoegd aan de collectie. Smulders: “Ik kan nog geen indicatie geven wanneer het voor bezoekers van het museum te zien is. We gaan het eerst controleren en conserveren. We willen het vooral goed en gedegen doen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant