Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Eric Corstjens was enkele maanden de schakel tussen gemeente en aanvragers van de TOZO-regelingen. (foto: Jos Gröniger)
Eric Corstjens was enkele maanden de schakel tussen gemeente en aanvragers van de TOZO-regelingen. (foto: Jos Gröniger)

Eric Corstjens dankbaar en voldaan als vrijwilliger helpdesk TOZO

  •   164 keer gelezen

Gennep | Het Coronavirus houdt de samenleving in de greep. Het sociale leven stond stil en komt langzaam maar zeker weer op gang. Ook zelfstandig ondernemers gingen gebukt onder de beperkingen. Van de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers (TOZO) werd veel gebruikgemaakt. Nu de TOZO 1 regeling overgegaan is in de tot 30 september lopende TOZO 2, en ondernemers de bedrijfsactiviteiten weer opstarten loopt het aantal aanvragen terug. De Helpdesk stopt deze week en daarmee komt voor Gennepenaar Eric Corstjens een einde aan zijn vrijwilligerswerk dat hij spontaan startte.

Door Jos Gröniger

In de schijnwerpers wil de maatschappelijk bewogen pensionado met 37 jaar werkervaring in het bankwezen niet staan. “Nee, geen behoefte aan. Het gaat niet om mij, maar om de ondernemers en gemeente die aan de regeling uitvoering gaven.”

Zelfstandig ondernemers die als gevolg van de Coronacrisis inkomstenderving ondergingen, konden en kunnen gebruikmaken van de landelijke regeling voor inkomstenaanvulling tot bijstandsniveau op. Ook kon een beroep gedaan worden op een krediet van 10.157 euro met een rente van 2 procent.

'Wel eens discussie'
De vrijwilligers en het behandellaarsteam bogen zich over de aanvragen. “Er werden in Gennep driehonderd dossiers behandeld”, zegt Eric Corstjens, die als helpdeskvrijwilliger een schakel was tussen gemeente Gennep en aanvragers. “Ik kon onafhankelijk mijn mening geven aan de ondernemers, hen informeren en doorverwijzen. Ook sparde ik met de behandelaars. Dat was een team van vier consulenten Werk en Inkomen van de gemeente Gennep en vier consulenten van Intos.”
De uitvoerders van de TOZO-regeling restte niet veel bewegingsruimte. “Het is een regeling die de overheid vastgesteld heeft. Maatwerk is onmogelijk, en dat leverde wel eens discussie op”, zegt Corstjens. Hij duidt daarmee op een soort hiaat in TOZO 1, waarbij het partnerinkomen buiten de inkomenstoets bleef. In TOZO 2 is dat wel het geval waardoor de regeling meer in lijn komt met de bestaande bijstandsregeling.

'Mijn respect is groter geworden'
Terugblikkend is de van huis uit werkende vrijwilliger tevreden en dankbaar. “Er was alom waardering voor de snelheid waarmee de voorschotten uitbetaald konden worden. Compleet ingevulde aanvragen werden direct gehonoreerd met een voorschot.” Het grootste compliment maakt hij naar de zzp’ers. “Mijn respect is nog groter geworden. Niet zelfstandigen krijgen maandelijks hun loon pensioen of andere inkomsten en kunnen terugvallen op andere sociale voorzieningen. Bij de ondernemers is dit anders. Het is goed dat er ook voor hen in deze bijzondere tijd een vangnet is, hoe beperkt dan ook. Het is knap hoe zij met die onzekere situatie omgaan.”

Meer berichten