Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Cas Arts thuis in de tuin aan het werk.
Cas Arts thuis in de tuin aan het werk.

Wie is Cas Arts en wat doet de KBO-afdeling Haps allemaal

  •   449 keer gelezen

Cas Arts is, onder andere, al jaren voorzitter van de KBO in Haps. Een telefonisch interview met deze actieve vrijwilliger.

door Ans Stoub

Cas Arts (69) is een echte Hapsenaar. Zijn beide ouders zijn afkomstig uit grote Hapse gezinnen. Ook de vader en opa van Cas heten Cas Arts en waren diep geworteld in de Hapse samenleving.

Arts is getrouwd met Ans van Zeeland en heeft drie kinderen en vier kleinkinderen. “Ik heb mijn hele werkzame leven in de verkoop van grote landbouwprojecten gezeten. Veel mensen kennen mij daardoor. Bovendien heb ik ruim 10 jaar in de Hapse gemeenteraad gezeten en daarna in die van Cuijk.”

Hoe is Arts bij de KBO gekomen?
“Ze kwamen op een keer vragen of ik niet bij de KBO wilde komen maar dat wilde ik helemaal niet. Maar ze bleven maar vragen want ik zou er zo geschikt voor zijn. Ik kende zoveel mensen vanuit mijn politieke betrokkenheid en dat kwam heel goed van pas. Ze wilden me er niet alleen gewoon bij hebben maar zelfs als bestuurslid, en liefst als voorzitter. Uiteindelijk heb ik in 2014 toch ja gezegd maar ik wist er toen eigenlijk maar weinig van.”

"Ik kende zoveel mensen vanuit mijn politieke betrokkenheid en dat kwam heel goed van pas."


Hij rolde vervolgens als de nieuwe voorzitter in een bestuur van zeven personen dat toen en nog steeds veel organiseert voor alle leden die daar heel dankbaar voor zijn. Tussen neus en lippen door vertelt hij ook actief te zijn in het clusterbestuur van de gemeente Cuijk. Als bestuurslid van de overkoepelende KBO-organisatie van het Land van Cuijk is Cas vanaf het begin betrokken bij de organisatie van de seniorenbeurs bij Fitland in Mill. Sinds zes jaar wordt deze drukbezochte beurs om de twee jaar gehouden.

Welke activiteiten organiseert KBO Haps in normale tijden?
“De KBO organiseert normaal onder andere biljarten, dansen, bingo, handwerken, kaarten, sjoelen, jeu de boules en eenmaal per jaar een handwerktentoonstelling”, vertelt Arts. Ook organiseren we jaarlijks goedbezochte Paas- Sinterklaas-, en Kerstvieringen. Carnaval wordt uitbundig gevierd met Hapse artiesten.

"Het zou leuk zijn als meer mensen van deze gezellige bijeenkomst gebruik zouden maken”

“Ik heb zelf aan de wieg gestaan van ‘Eat en Meet’ waarbij deelnemers elkaar eenmaal per maand ontmoeten door samen te eten. Veel trouwe deelnemers zijn hier enthousiast over. Het zou leuk zijn als meer mensen van deze gezellige bijeenkomst gebruik zouden maken”.

Helaas liggen alle activiteiten stil in deze ongewone tijd. Daarom zijn er nu plannen om activiteiten te organiseren die volgens de RIVM-richtlijnen wel kunnen. Bijvoorbeeld buitengym of andere activiteiten die ontmoeten als doel hebben.

"We sturen elke 14 dagen een berichtje uit via de Schakel, het Hapse dorpsblad of we komen langs lopen om even te buurten.”


Wat moeten mensen durven te vragen?
Arts: “We zijn er ook om de mensen te helpen als ze iets gedaan moeten hebben of iets aan iemand zouden willen vragen. Ze moeten ons durven vragen om dat voor hen te doen. Bijvoorbeeld bellen om advies over belastingpapieren invullen, het ontvangen van bezoek bij eenzaamheid of ziekte. Daar kan wat mij betreft veel meer gebruik van worden gemaakt. Nu is het door de Corona-regels rustig. We sturen elke 14 dagen een berichtje uit via de Schakel, het Hapse dorpsblad of we komen langs lopen om even te buurten.”

Zijn er nog wensen?
“Het zou fijn zijn als er wat meer ‘jongeren’ lid zouden worden van de KBO. Ik begrijp best dat zij zich niet willen binden en dus geen verplichtingen willen aangaan. Dat hoeft bij de KBO ook niet, omdat je niet perse wekelijks aan activiteiten hoeft deel te nemen. Er zijn ook projecten zoals fietstochten organiseren waar we mensen bij kunnen gebruiken. Verder zijn we op zoek naar iemand voor de secretariële ondersteuning. Dat hoeft helemaal niet iemand uit Haps te zijn. We vergaderen een keer per maand en hopen dat het bestuur snel kan worden aangevuld.

"We zijn een hele gezellige club”, besluit Arts. Op dinsdag is opa Arts niet beschikbaar voor de senioren, dat is de dag van de kleinkinderen!

Meer berichten