Is burgemeester Antoine Walraven van Mill en Sint Hubert voldoende betrokken en maatschappelijk bewust?
Is burgemeester Antoine Walraven van Mill en Sint Hubert voldoende betrokken en maatschappelijk bewust? Foto: SK-Media
OPINIE

Land van Cuijk: Voeg daad bij het woord en ga voor een gekozen burgemeester

Politiek 701 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Het zal aandachtige lezers van deze krant niet zijn ontgaan: de gemeenteraden van Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert hebben onlangs definitief ingestemd met een samengaan van deze vier gemeenten in het Land van Cuijk per 1 januari 2022. De discussie die bewoners en media nu vooral bezighoudt: Wie wordt de nieuwe burgemeester?

Door Martijn Schwillens

In de aanloop naar deze fusie werd door partijen -van links tot rechts- met grote regelmaat benadrukt dat een grotere gemeente niet mag leiden tot meer afstand tussen lokaal bestuur en bewoners. Nu durf ik de weddenschap wel aan dat meer dan de helft van alle Cuijkenaren er ook nu al niet in slaagt om de nieuwe wethouder namens ABC (de grootste criticaster van een gemeentelijke herindeling in deze omvang) bij naam te kunnen benoemen, maar de vrees is natuurlijk niet helemaal ongegrond.

'De beste peiling van draagvlak is een verkiezing'

Dat gemeenteraadsleden en wethouders straks uit alle windstreken van het Land van Cuijk, en dus van verder weg, komen, is inherent aan een herindeling. Dat heeft noch in Oss noch in Meierijstad tot echte noemenswaardige problemen geleid.

Profielschets
Het is aan de nieuwe gemeenteraad om een vertrouwenscommissie samen te stellen die aan de slag gaat met de benoeming en keuze van een nieuwe burgemeester. De Gelderlander nam laatst al een voorschot op deze discussie door een online poll te plaatsen en in De Bok/De Stier werd afgelopen week gepleit voor een enquête onder inwoners over de eigenschappen waaraan een burgemeester zou moeten voldoen (zoals in fusiegemeente Altena is gedaan). Dat laatste is natuurlijk een gotspe, want dergelijke eigenschappen laten zich raden: hij/zij moet een bruggenbouwer zijn, integer, betrokken, onafhankelijk, communicatief en maatschappelijk bewust. Affiniteit met veiligheidsvraagstukken zal een pré zijn in een provincie waar ondermijning de grootste bedreiging vormt.
Ervan uitgaande dat de nieuwe burgemeester ook nu al dit ambt -zij het in één van de vier gemeenten of elders- bekleed, kunnen we die enquête bij deze alvast schrappen. Interessanter is waarin kandidaat-burgemeesters zich van elkaar onderscheiden. Zo ken ik Wim Hillenaar als een verbinder en Karel van Soest als een betrokken burgemeester. Antoine Walraven is maatschappelijk zeer bewust. Maar geldt dat dan niet voor Marcel Fränzel, Emile Roemer of Michiel van Veen? Natuurlijk wel. Hoe onafhankelijk en communicatievaardig een burgemeester écht is, kan vaak pas worden bepaald als een coffeeshop zich wil vestigen in het centrum, asielzoekers voor overlast blijven zorgen of er een aanvraag wordt gedaan voor een windmolenpark tegen de dorpsgrens…

'Let op: ook Land van Cuijk gaat op zoek naar een verbinder'

Draagvlak
Een nieuwe burgemeester zal draagvlak moeten hebben bij de bevolking. Dus hierbij een oproep aan partijen die vrezen voor een grotere afstand tussen bestuur en burgers: Voeg de daad bij het woord en ga voor een gekozen burgemeester. De beste peiling is niet een enquête over een profielschets of de voorkeur van een vertrouwenscommissie die in een achterkamertje tot een (unaniem) besluit komt. Nee, de beste peiling is een verkiezing. Een gekozen burgemeester heeft per definitief draagvlak. Dat zal Karel van Soest beamen. Democratischer kan het simpelweg niet. En als we dan toch in het stemhokje staan, laten we dan ook maar meteen stemmen over in welke plaats het gemeentehuis moet komen te staan. Hebben we die discussie ook meteen gehad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant