Tomas Velthuis bedacht de naam voor de nieuwe sporthal in Cuijk.
Tomas Velthuis bedacht de naam voor de nieuwe sporthal in Cuijk. Foto: Gemeente Cuijk

Nieuwe sporthal in Cuijk-Noord gaat 'Het Kristal' heten

Algemeen 793 keer gelezen

CUIJK | De gymzaal die momenteel in wijk De Valuwe in Cuijk wordt gebouwd, zal bij het gereedkomen de naam Het Kristal krijgen. Dat hebben leerlingen uit de leerlingenraad van de basisscholen ’t Startblok en de Regenboog besloten. Aan de keuze ging een naamwedstrijd op beide scholen vooraf. De winnende naam werd ingediend door Tomas Velthuis uit groep 7 van basisschool de Regenboog. 

Bij de aanvang van de bouw, 4 maart jongstleden, wachtte de aanwezige leerlingen een verrassing. Als starthandeling werd hen gevraagd naar een koker te zoeken en op te graven. In de koker bleek een brief te zitten van de gemeente Cuijk. Via de brief werd gevraagd aan de leerlingen van groep 5 t/m 8 om zelf een naam te bedenken voor de gymzaal.

Gretig opgepakt
De naamwedstrijd werd gretig opgepakt. Ter voorbereiding legde wethouder Joost Hendriks (CDA) aan de leerlingen via een digitale ontmoeting uit waar je aan kunt denken bij het verzinnen van een naam. Zoals een naam om een sportheld te eren of een naam die een binding heeft met de historie of de omgeving. Er waren veel inzendingen. Daaruit werden uiteindelijk vijf namen gekozen die aan de gemeente ter controle werden voorgelegd. Op sommige namen kan immers copyright zitten en indien de naam van een persoon wordt gebruikt is toestemming van hem- of haarzelf of de familie vereist. Vervolgens kozen de leerlingen van de leerlingenraad de naam Het Kristal.
Reden voor deze keus: “Een kristal schittert en tijdens het gymmen kun je ook schitteren”, aldus Tomas. Hem valt eeuwige roem ten deel. Wethouder Hendriks, in zijn jonge jaren als leerling van de Regenboog zelf betrokken bij de totstandkoming van die naam, is enthousiast over de naam. Wethouder Hendriks: “Het Kristal is een mooie naam en de uitleg is duidelijk. Bovendien past de naam goed in een buurt waar diverse straten vernoemd zijn naar edelstenen”.
De gymzaal in aanbouw komt te staan aan de Robijnlaan. Hij zal worden gebruikt door de leerlingen van beide basisscholen. Buiten de schooluren is de gymzaal beschikbaar voor lokale en regionale sportclubs. Het werk wordt uitgevoerd door Van der Horst Bouw en Onderhoud b.v. uit Mill. De gymzaal zal na de herfstvakantie 2020 in gebruik worden genomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant