Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Diny Lamers met haar boek Schilderontmoetingen.
Diny Lamers met haar boek Schilderontmoetingen.

Open dagen bij Diny voor haar boek Schilderontmoetingen

  •   150 keer gelezen

BOXMEER | Diny Lamers heeft jaren gewerkt als activiteitenbegeleidster in verpleeghuizen, waar zij met mensen met dementie schilderde. Nu heeft ze thuis een atelier waar ze hen lessen geeft. Daar komen de interessantste verhalen uit die zijn verwerkt in haar boek Schilderontmoetingen. Op vrijdag 10 juli van 10.30 tot 19.30 uur en zaterdag 11 juli van 10.30 tot 16.00 uur heeft zij open dagen in haar Atelier aan de Floralaan 27 in Boxmeer. 

Diny heeft nooit de intentie gehad om een boek te schrijven. Ze maakte aantekeningen van de verhalen die naar boven kwamen tijdens de schilderssessies. Wanneer een cliënt ter overlijden kwam, schreef ze een verhaal aan de hand van de aantekeningen voor de naasten. De familie was daar erg blij mee. Dit is uiteindelijk een boek geworden, waarin 27 verhalen worden verteld. Dit zijn kleurrijke schilderontmoetingen met mensen met (beginnende) dementie: de ziekte van Alzheimer, dementie als gevolg van een herseninfarct of vele TIA’s, andere vormen van vergeetachtigheid en soms gecombineerd met de ziekte van Parkinson. 

Haar uitgangspunt is kijken naar wat iemand (nog) wel kan, samen mooie herinneringen ophalen. "Ik had een meneer die schilderde op muziek. Iedere keer koos hij een muzieksoort, vaak klassiek. Hij schilderde dan op intuïtie. Alsof hij met zijn penseel aan het dirigeren was. Het resultaat? Hij had de hemel geschilderd. Zijn vrouw was overleden en hij wilde daar graag naartoe. Dat was heel bijzonder en mooi en is me altijd bijgebleven", vertelt Diny. In haar boek beschrijft ze wat er wordt geschilderd, hoe dat gaat en wat er gebeurt of ter sprake komt. Het geeft een kijkje in het leven in het verpleeghuis zoals de cliënten het ervaren, het leven van de mensen zoals ze het zich op dat moment herinneren en zoals Diny dit vanuit haar perspectief heeft ervaren. Eén van de mooiste complimenten kreeg ze van een kleinzoon: “Ik heb het gevoel dat ik erbij heb gezeten. Zo is mijn oma!”

Ze hoopt dat je als lezer enige herkenning vindt in de verhalen, een beetje meer begrip krijgt voor de situaties en waarom het fijn is voor mensen met dementie om met aandacht bezig te zijn en te blijven. Ze heeft bewondering voor de schilderijen want ze zijn mooi, soms door hoe ze gemaakt zijn en soms nog meer door wat er gebeurde of door het verhaal. Het gaat niet om de mate van dementie maar om het genieten. Van het schilderen zelf, de aandacht en zeker van het schilderij. “Ik ben trots op al mijn ‘kunstenaars’ en samen hebben we de wereld om ons heen een beetje mooier gemaakt.”

Ga naar www.dinylamers.nl voor meer informatie.

Meer berichten