Totaal vuurwerkverbod in Gennep | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
In en boven Gennep blijft het door het totaalverbod op vuurwerk rustig tijdens oud en nieuw. (foto Jos Gröniger)
In en boven Gennep blijft het door het totaalverbod op vuurwerk rustig tijdens oud en nieuw. (foto Jos Gröniger) (Foto: )

Totaal vuurwerkverbod in Gennep

  •   keer gelezen

GENNEP | Het wordt even wennen, maar de overgang van oud naar nieuw zal in de Gennepse kernen en wijken stilletjes voorbijgaan. De gemeente Gennep stelt als een van de eersten in de regio een vuurwerkverbod in. De uitvoering van de motie die op 27 januari dit jaar is aangenomen, is het per direct verboden consumentenvuurwerk te ontsteken. Fop- en schertsvuurwerk (sterretjes en trektouwtjes) vallen buiten het verbod en mag nog afgestoken worden.

Afgelopen week besloot het Gennepse college het vuurwerkverbod door te zetten. Daarmee loopt Gennep vooruit op het besluit dat de regering gaat nemen over het verbod op zwaar vuurwerk.
Het Gennepse bestuur is verdeeld over het besluit. De gemeenteraad is verdeeld over het instellen van het verbod. Oppositiepartijen D66 en PvdA en coalitiepartner SP zijn voorstander. “Met de besluitvorming in het college van B en W konden de wethouders Janine van Hulsteijn (VVD) en Rob Peperzak (CDA) zich niet verenigen”, vertelde burgemeester Willibrord van Beek. De nieuwbakken SP-wethouder Rob Janssen daarentegen wel. “We hebben een verschil over de uitvoering van dit besluit”, aldus de vorige week benoemde wethouder.

Escalaties
De Gennepse maatregel is genomen om verdere escalaties in de Nieuwjaarsnacht te voorkomen. In de nacht van 31 december op 1 januari deden zich dit jaar enkele incidenten voor. Terwijl politieagenten een gewond geraakte Gennepenaar hielpen, werd hun surveillancewagen vernield. Daarnaast zijn de achtergelaten vuurwerkresten bij velen een doorn in het oog.
Burgemeester Van Beek: “Ik realiseer me dat een vuurwerkverbod niet bij iedereen in goede aarde valt. Maar de gemeenteraad vindt dat we niet door kunnen gaan op de oude manier met vernielingen, brandstichting, agressie en geweld tegen hulpverleners, zoals ook in Gennep tijdens de afgelopen jaarwisseling het geval was. Oud en nieuw moet weer een veilig en gezellig feest worden voor iedereen.”
Gennep steekt geen stokje voor feesten die in de nacht van 31 december en 1 januari gehouden worden. Mits de organisaties de geldende voorschriften respecteren, staan B en W positief tegenover de plannen. De kans op collectief georganiseerd vuurwerken op vooraf aangemerkte locaties acht burgemeester Van Beek, mede uit kostenaspect niet, niet erg groot. De gemeenteraad vraagt B en W in de bewuste motie met andere partijen te overleggen een spetterend jaarwisseling te organiseren maar krijgt daarin geen steun. Het college is van mening dat de organisatie van festiviteiten op oudjaarsavond moet worden overgelaten aan de samenleving. De gemeente neemt niet het voortouw.

(lees vandaag meer in De Maas Driehoek)

Meer berichten