Wethouder Jeu Verstraaten heeft samen met Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas, de samenwerkingsovereenkomst voor de aanpak van de Oeffeltse Raam ondertekend.
Wethouder Jeu Verstraaten heeft samen met Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas, de samenwerkingsovereenkomst voor de aanpak van de Oeffeltse Raam ondertekend.

Samenwerkingsovereenkomst aanpak Oeffeltse Raam ondertekend

Algemeen 271 keer gelezen

BOXMEER | Maandag 13 juli heeft wethouder Jeu Verstraaten, samen met Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas, de samenwerkingsovereenkomst voor de aanpak van de Oeffeltse Raam ondertekend. De beek wordt aangepast zodat deze beter de gevolgen van de klimaatverandering op kan vangen.

Lange periodes van droogte, opgevolgd door hevige regenval, worden steeds gebruikelijker. Dit kan, ook in de Oeffeltse Raam, voor problemen zorgen. Hierom zijn er maatregelen uitgedacht, zoals een waterberging om het overtollige water na een fikse regenbui op te vangen. Maar ook het realiseren van een toevoersysteem vanuit de Maas om in tijden van droogte de beek toch van voldoende water te voorzien. Op deze manier is er gedurende het hele jaar voldoende water en kan de omliggende natuur zich optimaal ontwikkelen.

Bestuurslid Peter van Dijk: “Het unieke aan deze maatregelen is dat we zowel extra water gaan afvoeren richting de Maas bij hevige regenval, maar ook extra water gaan aanvoeren vanuit de Maas om droogteproblematiek op te lossen. Uiteraard houden we hierbij de waterkwaliteit goed in de gaten”. Wethouder Jeu Verstraaten vervolgt: “Met deze samenwerking kunnen we opnieuw een flinke slag slaan in de bestrijding van wateroverlast en ook verdroging tegengaan. Dit geldt voor de hele loop van de Oeffeltse Raam. Onder andere ook op bedrijventerrein Saxe Gotha waar we met en voor de ondernemers met nog meer maatregelen aan de slag gaan”.

Samen met onder andere ZLTO, agrariërs, aanliggend bedrijventerrein Saxe Gotha en Brabants landschap, is er in 2019 nagedacht over oplossingen. De gemeente en het waterschap onderzochten de belangen in de streek en spraken met alle partijen over hun ideeën. Uit deze ideeën en mogelijke oplossingen kwamen drie varianten voor een maatregelenpakket. Er is nagegaan of deze plannen haalbaar waren. Hier kwam een voorkeursvariant uit, welke wordt uitgewerkt tot een inrichtingsplan. Dit plan moet begin 2021 klaar zijn zodat aan het einde van het jaar het plan uitgevoerd kunnen worden.


Waterschap Aa en Maas

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant