Boekentips redactieraad SWOC | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Lekker en gezellig lezen kan altijd en overal. In de tuin, op vakantie of in de pauze bij Verdeliet.
Lekker en gezellig lezen kan altijd en overal. In de tuin, op vakantie of in de pauze bij Verdeliet. (Foto: )

Boekentips redactieraad SWOC

  •   keer gelezen

'Gouden Jaren' van Annegreet van Bergen
In Gouden Jaren beschrijft Annegreet van Bergen hoe onze samenleving, ons dagelijks leven en wijzelf vanaf de jaren 50 onvoorstelbaar zijn veranderd: We zijn rijker dan we ooit voor mogelijk hielden. Hoe je in die tijd naar de buren ging om te bellen of TV te kijken. Elk hoofdstuk in het boek richt zich op een ander stuk van het leven: o.a. wonen, werken, vervoer en ontspanning. De vele oude foto's dragen nog meer bij aan de herkenbaarheid van de beschreven situaties.

'Puber' van J.D. Sallinger 
Onder die titel verscheen van J.D. Sallinger in 1951 in Nederland de klassiek geworden roman uit de Amerikaanse literatuur. Later werd de titel gewijzigd in “De vanger in het graan” naar het oorspronkelijke “The Catcher in the Rye”. Het boek deed destijds veel stof opwaaien vanwege het (toen zo gevoelde) grove taalgebruik en de “ongeremde” behandeling van seks en prostitutie. Je zou misschien kunnen zeggen dat de roman een voorafschaduwing was van literaire werken van bijvoorbeeld Jan Wolkers, Gerard Reve en Jan Cremer die ruim een decennium later zouden verschijnen. De beschrijving van het leven van puber Holden Caufield: herkent u zo het een en ander?

'De Rechtvaardigen' door Jan Brokken
Kaunas 1940. De Nederlandse consul in Litouwen, Philipsman Jan Zwartenbroek, vond het zijn plicht om Joden de kans te bieden het naziregime te ontvluchten. Op eigen bescheiden wijze regelde hij dit door duizenden visa uit te schrijven voor de vluchtroute: de Trans Siberië Expres naar Vladivostok, per schip naar Kobu in Japan en dan verder. Voor het doorreisvisum zorgde de Japanse consul Sugihara. Vele levens zijn gered. Jan Zwartendijk was later teleurgesteld, dat hij hiervoor allesbehalve de verdiende officiële waardering ontving. Inspanningen van zoon Jan en vele dankbare vluchtelingen bezorgde hem pas 21 jaar na zijn dood de Joodse eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Meer berichten