Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Youp Oosterbroek zet zich voor de volle 100% in om jong en oud voldoende te laten bewegen.
Youp Oosterbroek zet zich voor de volle 100% in om jong en oud voldoende te laten bewegen. (Foto: )

Youp Oosterbroek: ‘Cuijk Beweegt', beweeg je mee?

  •   keer gelezen

Als we niet oppassen, zitten we te veel. En als je wat ouder bent en wat minder goed uit de voeten kunt, dan wordt in beweging blijven er niet gemakkelijker op. Huishoudelijke karweitjes doen en trappen lopen geven natuurlijk het nodige rekken en strekken, maar dat is niet voldoende. En een lekkere wandeling maken, waarbij je goed de benen gebruikt, zorgt ook nog eens voor sterkere botten. “CUIJK BEWEEGT” wil zorgen voor goede en leuke beweging, aangepast aan de leeftijdsgroep.

door Josje Goos

Een van de mensen die zich enthousiast voor ‘Cuijk Beweegt’ inzet is Youp Oosterbroek: “Toen ik me afvroeg wat ik zou gaan studeren had ik de keuze uit economie en lichamelijke opvoeding. Ik ben graag in beweging en ook heb ik het zorgende in me. Het werd dus Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) en dat is me op het lijf geschreven. In oktober vorig jaar begon ik bij ‘Cuijk Beweegt’. In De Valuwe waren al wandelactiviteiten opgezet in samenwerking met wijkvoorzitter Peter Hendriks. We gingen bekijken hoe we het programma om meer te bewegen zo laagdrempelig en ook gratis kunnen aanbieden. Samen wandelen is een heel goed punt waarbij, heel belangrijk, het sociale aspect ook aan bod komt: samen iets doen, de gezelligheid die dat meebrengt en vaak een goed gesprek dat tijdens de wandeling ontstaat. De groepen, waarvan de leeftijd voornamelijk tussen 50 en 70 jaar ligt, werden steeds groter. We merkten dat er snelle en langzame wandelaars zijn, dus konden we kleinere groepen maken met mensen die hetzelfde tempo liepen.”

Het begint aan te trekken
Toen de coronatijd begon, is alles ingezakt, maar het begint weer aan te trekken. Ook in Padbroek en de Heeswijkse Kampen gaan we het wandelprogramma opstarten. Daaraan moet voldoende bekendheid gegeven worden. Ouderen vinden fijn wat zij gewend zijn, zij moeten dus met deze nieuwe activiteiten vertrouwd raken.

Omdat in de zomer de activiteiten voor ouderen georganiseerd door SWOC stil liggen, hebben wij die opgepakt. Hoofddoel is de dagelijkse sleur te verbreken en de sociale contacten te vergroten.

Op afstand bewegen
Youp: “Tijdens de corona is er een manier gevonden om samen op afstand te bewegen. Mijn collega Osama en ik bedachten op enkele centrale punten een geluidbox te plaatsen met muziek op het ritme van de doelgroep. Dat werd het in Hof van Cuijk bij de Parasol en bij het Vorstendom. De bewoners konden dan vanaf huis de oefeningen nadoen die Osama staand en ik zittend voordeden. Ook zijn we enkele keren bij ‘De Schittering’ in Haps geweest. Dit laatste gaf veel voldoening, omdat de bewoners in min of in meerdere mate beperkt zijn. Naar de bewegingen te kijken is ook fijn en dan gaat er een arm omhoog of de schouders worden opgetrokken, dat geeft veel voldoening en een lach op de gezichten van de bewoners.

Er zijn van dit ‘samen op afstand bewegen’ door Valuwe TV opnamen gemaakt, eerst acht en, wegens groot succes en een opmerking van verontwaardigde kijkers dat het niet meer uitgezonden werd, nog eens acht. Zij worden op Omroep Land van Cuijk op maandag van 11 tot 11.30 uur en van 12 tot 12.30 uur uitgezonden en op vrijdag van 10.30 tot 11 uur en van 11.30 tot 12 uur (Ziggo kanaal 40). Dit TV- project is een groot succes, ook omdat er mensen zijn die niet graag naar buiten komen, maar wel TV kijken. Website cuijkbeweegt.nl/kalender/zomeraktiviteiten geeft uitgebreide informatie.

NEGEN BV 
Andere beweegactiviteiten die, vooral voor de jeugd, door het jaar heen plaatsvinden zijn o.a. de Nationale sportweek, Pietengym. Carnavalsinstuif, Week van de gezonde jeugd en de Nationale buitenspeeldag. “Al deze beweegactiviteiten worden aangestuurd door NEGEN BV in Eindhoven, van waaruit ik werk. Zij verzorgt door het hele land 13 projecten, waarvan die in Cuijk en bijvoorbeeld in Gennep: ‘Gennep doet mee’. Zij hanteert drie doelen: 1. Sportieve en gezonde jeugd, 2. Iedereen kan meedoen en 3. Vitale verenigingen, d.w.z. verenigingen ondersteunen bij de organisatie van beweegactiviteiten. ‘Cuijk Beweegt’ hanteert deze drie doelen, elk uitvoeringsproject echter doet het op zijn manier. We willen eruit halen wat er in zit, bij de jeugd, maar zeker ook bij de ouderen.

Vijf enthousiaste jonge mensen
Het gehele beweegprogramma doen Osama en ik niet alleen, we zijn met vijf enthousiaste jonge mensen, die allen werkzaam zijn op het gebied van lichamelijke opvoeding.

Daarnaast ben ik ook nog een enthousiaste gymleraar op drie basisscholen: De Waai in Cuijk, De Quay in Beers en De Akkerwinde in Vianen. Ik heb een multifunctionele baan, geen dag is hetzelfde, daar krijg ik veel energie van.”

Meer berichten