Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Een en ander is af te leiden aan de bij een Mustang behorende onderdeel codes.
Een en ander is af te leiden aan de bij een Mustang behorende onderdeel codes. (Foto: )

Gecrashte P51 Mustang toch teruggevonden

  •   keer gelezen

HOLTHEES | Enige tijd geleden heeft de 'Werkgroep vliegtuigcrashes en noodlandingen WOII in de gemeente Boxmeer' een oproep gedaan naar mensen die zich iets konden herinneren van een vermoedelijke crash van een Amerikaanse jager op 20 maart 1945 nabij Holthees. Het desbetreffende vliegtuig, een P51 Mustang Type D (of K), werd bestuurd door Captain James D. Stevens. Deze oproep heeft tot twee reacties geleid, welke zeer vruchtbaar bleken.

Eén van de reacties kwam van Sra Wijnhoven uit Smakt. Als 15 jarige stond hij in de tuin van het ouderlijk huis bij de Loobeek. “Hij herinnert zich als de dag van gisteren, dat toen hij omhoog keek, een vliegtuig uit de lucht zag komen dwarrelen’ in een spiraalvlucht, recht naar beneden.” vertelt de werkgroep. “Hij wist bij benadering waar het toestel was neergestort en dat na ruim 75 jaar. Maakte zelfs een schets, die nagenoeg overeen komt met de huidige realiteit. Hij was er meer dan 100 % van overtuigd dat het om een ‘jager’ ging.”

Later werd de werkgroep benaderd door Jos Ermers uit Holthees. Familie Ermers woonde destijds vlak bij het kapelletje van Holthees. Jos vertelde de werkgroep over broer Tjeu. “Deze weet zich te herinneren dat zij als kind, op de bewuste plek regelmatig aan het graven waren. Hulzen en andere stukken metaal vonden. Ook Tjeu wist zich de plek vrij goed te herinneren.”

Niets blijkt minder waar
Op basis van deze getuigenverklaringen is het de werkgroep dan toch gelukt sporen van het vliegtuig terug te vinden. Captain Stevens crashte met zijn P51 Mustang op nog geen 60 meter afstand van de plaats waar 3 jaar, in mei 1942, eerder een Wellington III bommenwerper neerstortte. Het onderzoeksteam ging er bij het eerste onderzoek van uit dat alle gevonden delen aan deze Wellington toe behoorden. Er werden destijds geen specifieke onderdelen gevonden die wezen op een andere dan de Wellington crash. Echter blijkt niets minder waar. Maandag 13 juli zijn er op de locatie diverse onderdelen, met daarop codes toebehorend aan de Amerikaanse bommenwerper, geborgen. Later is ook het unieke registratienummer, 44-72245 P51D-20- NA, teruggevonden. Hiermee wordt de crash van Captain Stevens in zijn P51 Mustang daadwerkelijk bevestigd!

Sra Wijnhoven
Vlak voor de werkgroep dit heugelijke nieuws naar buiten bracht, werd bekend dat Sra Wijnhoven op 89-jarige leeftijd is overleden. Precies op de datum dat het vliegtuig werd gevonden. “In hem verliezen wij een betrouwbaar, integer en aimabele man. Wij hebben geen moment getwijfeld aan de juistheid van zijn getuigenverslag. Dankjewel Sra, zonder jou hadden we dit toestel nooit gevonden. Moge hij rusten in vrede!”

Meer berichten