Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Sonja tussen de gigantische zonnebloemen: "Ik vind dit zo bijzonder!"
Sonja tussen de gigantische zonnebloemen: "Ik vind dit zo bijzonder!" (Foto: )

"Elke morgen sta ik weer vrolijk te kijken"

  •   keer gelezen

BOXMEER | Iedereen die weleens door de Mees in Boxmeer komt heeft ze ongetwijfeld gezien. Voor alle anderen is het de moeite van het omrijden waard: de mega zonnebloemen in de tuin van Soekhradj ‘Sonja’ Mohan. De ruim vier meter hoge zonnebloemen zijn een ware verschijning. “Dit vind ik echt zó bijzonder!”

“Elke morgen, als ik de gordijnen open doe, sta ik weer vrolijk te kijken.” aldus een enthousiaste Sonja. “Bij het planten heb ik in gedachte tegen het zaadje gezegd: ‘Jij wordt zo groot dat je bij mij in de slaapkamer kunt kijken.’ En dat is nu ook gebeurd!” Dat was aan het begin van april dit jaar. Inmiddels meet de gigantische plant maar liefst 4,10 meter, en hij groeit nog steeds. “Hoe groot ie precies gaat worden weet ik niet. Dat heeft ie mij niet verteld.”

Dat Sonja over groene vingers beschikt staat buiten kijf. Tussen de zonnebloemen staat immers meer gigantisch groot groen. Mede dankzij Sonja’s buitengewone tuintalent groeit alles op natuurlijke wijze. Ze gebruikt geen enkele vorm van powerfood voor planten of andere mysterieuze wondergroeimiddeltjes. “Ik heb de zaadjes enkel met heel veel liefde in de grond gestopt. En die liefde, dat is denk ik het geheim.”

Moestuin
Die liefde past ze dan ook al veertig jaar toe in haar tuin. Met succes, want alles wat Sonja aanraakt groeit uit tot gigantische proporties. Ook in haar moestuintje zijn groenten van reuzenformaat te vinden. Een andijvie van drie kilo of koolrabi’s met de omvang van een menselijk hoofd, het is volgens dochter Laxmi geen zeldzaamheid meer. “Ik hoef heel de zomer bekant geen boodschappen meer te doen.” vertelt ze lachend.

Veel complimentjes
De torenhoge zonnebloemen in Sonja's voortuin blijven ook bij omstanders niet onopgemerkt. Sonja: “Iedereen die langskomt zegt dat ik zo’n mooie tuin heb” vertelt ze gevleid. “Gisteren kwam hier een jongen van een jaar of 17 voorbij op een skateboard. Die kwam iets later weer terug, gewoon om mij te vertellen dat mijn tuin zo mooi is.” Het meest bijzondere compliment kreeg Sonja vorig jaar, toen de tuin evenzo bijzonder was. “Ik kreeg ineens een kaartje van onbekend iemand in de bus. Ook hierin stond hoe mooi mijn tuin was. Ik weet nog steeds niet wie de afzender is. Maar die kaart heb ik nog steeds. Die doe ik nooit meer weg.”

Voor iedereen die ook iedere ochtend in de slaapkamer door een zonnebloem begroet wilt worden heeft Sonja een gouden tip: “Je moet in gedachten houden wat het moet worden, dan komt het uit”

Meer berichten