Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
V.l.n.r: Ooievaars Lucas en Jorn samen met vrijwilligers Frans Derks en Willy Michels.
V.l.n.r: Ooievaars Lucas en Jorn samen met vrijwilligers Frans Derks en Willy Michels. (Foto: Wil Rikken)

Ooievaars helpen de groeters om Niersstad op de kaart te zetten

  •   keer gelezen

GENNEP | Met behulp van een legertje ‘groeters’ wilt Gennep zich meer op de toeristische kaart zetten deze zomermaanden. Maar liefst twintig vrijwilligers zetten zich in om toeristen in de Niersstad de weg te wijzen, van tips te voorzien en zich welkom te laten voelen. Zaterdag 25 juli werden ze zelfs bijgestaan door een enthousiast duo ooievaars.

“Graag bouwen we ‘gastvrijheid met een persoonlijk tintje’ verder uit, zodat gasten met goed gevoel Gennep binnenkomen, maar ook met datzelfde gevoel weer weg gaan. Een van de onderdelen van dit actieplan is ‘een warm welkom in het centrum van Gennep.’” schreef de Gennepse VVV toen ze eind juni zochten naar groeters. Dit plan lijkt aardig te slagen. Met een twintigtal groeters ervaren de toeristen dit warme welkom in volle glorie. “Veel bezoekers reageren enorm positief en vinden het leuk om aangesproken te worden.” vertelt Willy Michels, één van de vrijwilligers. “Daarnaast delen we onder andere ansichtkaarten uit die mensen bij het VVV kantoor gratis kunnen laten verzenden. Op één van de dagen konden we er gelijk zeventien verzenden!”

Ook deze zomer komen verscheidene mensen vanuit diverse uithoeken naar Gennep om te genieten van de zomer. “Er komen best wat mensen uit Duitsland langs. Maar ook velen die het Pieterpad lopen. Daarnaast zien we dit jaar ook meer Nederlanders. zij vieren vanwege het coronavirus de vakantie in eigen land.” Zaterdag 25 juli kregen al deze toeristen een nóg uitbundiger welkom dan normaal. Zelfs de ooievaars kwamen nog voor hen uit de veren. Met groot enthousiasme zorgden prachtig verklede vrijwilligers voor een brede glimlacht bij zowel bezoekers als groeter.

De Kunstschat 
De ooievaarskostuums zijn gemaakt door Kunstatelier de Kunstschat, een Gennepse dagbestedingslocatie welke onderdeel uitmaakt van Dichterbij. Oorspronkelijk was het plan de extravagante pakken aan te trekken tijdens het ringen van de jonge ooievaars, medio mei. In verband met corona en eventuele drukte kon hier minder aandacht aan besteed worden dan aanvankelijk het plan was. De kostuums bleven dus nog even in de kast hangen. Uiteindelijk ontstond vervolgens het idee om de pakken op deze manier te gebruiken.

Positieve reacties
Michels: “Wij als groeters hebben het onderling al supergezellig. Toen met die ooievaars erbij, leek de tijd echt voorbij te vliegen! De reacties zijn zó positief!” Daarnaast is ook de Gennepenaar zelf zeer te spreken over het gevederde initiatief. “We zijn zelfs even met die ooievaars langs alle ondernemers in het centrum langsgegaan. Die waren allemaal ontzettend enthousiast. Toen we bij de kapper kwamen werd zelfs gevraagd of ie de dooie puntjes even moest afknippen.” lacht Michels.

Open Monumentendagen
Gedurende heel de maand augustus zijn de groeters ieder weekend te vinden in het centrum van Gennep. Daarnaast zullen ze ook bij de Open Monumentendagen op 12 en 13 september de toerist van praktische informatie voorzien. Of de ooievaars er dan ook weer zijn is niet bekend, het blijven tenslotte ‘wilde’ vogels.

Meer berichten