Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
De Strijpse Beek
De Strijpse Beek (Foto: Waterschap Aa en Maas)

Reddingsactie voor vissen in droogvallende Strijpse Beek

  •   keer gelezen

SAMBEEK | Deze ochtend worden de vissen in de Strijpse Beek overgezet naar de Sambeekse Uitwatering. Hiermee poogt waterschap Aa en Maas een massale vissterfte, als gevolg van de droogte, te voorkomen. De reddingsactie is mede tot stand gekomen op initiatief van Sportvisserij Zuidwest Nederland (ZWNL) en schakelt de hulp in van diverse beroeps- en sportvissers.

“Om schade aan kwetsbare natuur te voorkomen moet waterschap Aa en Maas het water dat wordt aangevoerd via de Maas selectiever verdelen. Daarom is de toevoer naar enkele beken, waaronder de Strijpse Beek, eind vorige week dichtgezet om andere beken met grotere ecologische waarde te beschermen.” De verwachting is dan ook dat de Strijpse Beek zeer binnenkort droog komt te staan.

Vissenprotocol
Deze Strijpse Beek wordt bewoond door veel (gangbare) vissen, welke deze ochtend verplaatst worden. beroepsvissers, medewerkers van het waterschap en diverse sportvissers gaan de aanwezige beekbewoners dus vangen en verplaatsen. Deze actie is voortgekomen uit het vissenprotocol dat is opgesteld na aanleiding van de droogte van 2018. “Daarin hebben we afspraken vastgelegd wat te doen bij het droogvallen van beken in ons werkgebied”, zegt Ernest de Groot, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas. “Met dit protocol willen we ook voorkomen dat er pas een reddingsactie komt op het moment dat de vissen al naar adem aan het happen zijn. We kunnen niet alle vissen redden, maar we proberen een goede doorsnede van de vispopulatie te behouden. Bij beken waar zeldzame en beschermde soorten zwemmen zorgen wij voor het overplaatsen van de vissen. Bij de andere beken kijkt de Sportvisserij of het nodig is om vissen over te plaatsen. Het is goed om te zien dat dit op zo’n professionele manier gebeurt.”

Hittegolf
De komende weken wordt het warm en er wordt weinig neerslag voorspelt. Een groot deel van de beken in het werkgebied van Aa en Maas waar geen aanvoer mogelijk is, is al drooggevallen. De verwachting is dat dit op steeds meer plekken gebeurt. Het waterschap houdt, in samenwerking met de Sportvisserij, al weken in de gaten of er beken en sloten zijn waar vissen het moeilijk hebben vanwege de droogte en of er actie nodig is.

Meer berichten