Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
“Ik zal nooit meer op de bar dansen, daar kan ik mee leven. Maar ik wil weer een beetje een normaal, menselijk leven"
“Ik zal nooit meer op de bar dansen, daar kan ik mee leven. Maar ik wil weer een beetje een normaal, menselijk leven" (Foto: )

"Ik wil weer leven, in plaats van overleven"

  •   keer gelezen

BOXMEER | “Van euthanasie op maandag naar nieuwe hoop voor mijn toekomst op vrijdag” dit klinkt bijna onwerkelijk. Toch is de Boxmeerse Anne van Dijk precies in deze bizarre achtbaan terechtgekomen. Het zijn onder meer haar verschuivende (hypermobiele) nekwervels die haar leven geruïneerd hebben. Een aandoening die in Nederland nog niet erkent wordt. Een paar dagen nadat ze met de huisarts sprak over euthanasiemogelijkheden, las ze een blog van een lotgenoot. Resultaat: nieuwe hoop in Barcelona. Daar kan ze wél behandeld worden. Maar er is heel veel geld nodig. 

“De crowdfunding loopt momenteel goed. We zitten in dag 4 en het loopt vooralsnog goed.” vertelt Anne dinsdag 4 augustus aan de telefoon. Een positieve gedachte, maar er is €130.000 euro nodig. Met dit geld kan een bijzonder zeldzame operatie uitgevoerd worden waarin Anne’s hele nek aan haar schedel gefuseerd wordt. Slechts vier doctoren ter wereld kunnen deze operatie met succes afronden, waaronder de Spanjaard. Als alles goed verloopt kan Anne weer starten met leven.

“Ik had het allemaal goed voor elkaar. Leuke baan, lieve vrienden. En dan wordt je ineens ziek. Nu pas merk je hoe belangrijk de gezondheid is” vertelt Anne. Als gevolg van vermoedelijk de bindweefselaandoening Ehler Danlos, verschuiven de nekwervels, met verdrukte zenuwbanen tot gevolg. Hierdoor is er sprake is van hersenstamcompressie en verzakken haar kleine hersenen. “Ik lig al geruime tijd 24/7 in bed, in een donkere of schemerige kamer. Ik heb regelmatig wegrakingen met aanvallen van spasmes en ernstige afasie, heb neurologische uitval en veel zenuwpijn.” Eten gaat enkel via sondevoeding, wat niet van een leien dakje gaat. Door de aandoening is ze constant misselijk. “Ik ben ondertussen wel professioneel kotser geworden” lacht ze.

Nee, de positieve insteek is Anne ondanks alle ellende nog niet verloren. “Ik had contact met een lotgenote. Zij kon niet meer tegen licht. Vier dagen na de operatie kon ze al naar buiten. Zo snel kan het dus gaan. Ik hoop zo dat dit voor mij ook mogelijk is. Dat ik bijvoorbeeld weer normaal kan eten!”

Via de website www.annesfightforlife.nl hoopt ze voldoende geld te verzamelen. Ze doet dan ook een beroep op iedereen die maar íets kan missen. Elke euro is een meter dichter bij Barcelona. De behandeling valt in de categorie ‘zeer risicovol’ -iedere beweging kan fout aflopen-, maar het is écht Anne’s laatste redmiddel. “Ik zal nooit meer op de bar dansen, daar kan ik mee leven. Maar ik wil weer een beetje een normaal, menselijk leven”


Meer berichten