Temperaturen van boven de 30 graden, met uitschieters van rond de 35, kunnen aan de orde zijn.
Temperaturen van boven de 30 graden, met uitschieters van rond de 35, kunnen aan de orde zijn.

RIVM activeert Nationaal Hitteplan en waarschuwt voor smog

Algemeen 1.450 keer gelezen

REGIO | Vanaf vandaag wordt het heet, heel erg heet. Het RIVM heeft een Nationaal Hitteplan geactiveerd om mensen te waarschuwen voor deze warmte. Tevens is er een landelijke smogwaarschuwing afgegeven in verband met de door de hitte toenemende luchtvervuiling. “Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.”

Momenteel woedt er een hittegolf over ons land welke volgens het KNMI tot na het weekend kan aanhouden. Temperaturen van boven de 30 graden, met uitschieters van rond de 35, kunnen aan de orde zijn. Het Nationaal Hitteplan is daarom landelijk ingesteld en waarschuwt mensen voor deze hitte en de risico’s die het met zich mee kan brengen. Met name mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingstehuizen en mensen in een sociaal isolement, moeten extra alert zijn op uitdroging en oververhitting. Het RIVM roept dan ook op om op goed elkaar te letten.

De volgende maatregelen zijn er door het RIVM opgesteld om jezelf zo goed mogelijk te wapenen tegen de hoge temperaturen.

  • Drink voldoende;
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zoek de schaduw op;
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond;
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Smogwaarschuwing
Naast het Nationaal Hitteplan waarschuwt het RIVM ook de luchtvervuiling die het warme weer met zich meebrengt. “Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen.” Door deze ophoping wordt de Europese informatiedrempel (180 microgram ozon per kubieke meter lucht) overschreden. De luchtkwaliteit is dan ‘slecht’ volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex is. Mensen die gevoelig zijn voor smog worden dan ook geadviseerd zo veel mogelijk binnen te blijven en zo min mogelijk zware, lichamelijke inspanningen te verrichten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant