Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Zo zag de processie Oploo-Handel er uit in 2014.
Zo zag de processie Oploo-Handel er uit in 2014. (Foto: Picasa)

Processie Oploo-Handel viert 200 jarig bestaan

  •   keer gelezen

OPLOO/HANDEL | Precies 200 jaar geleden werd de Broederschap Processie Oploo-Handel opgericht. Zij namen de organisatie voor de jaarlijkse processie van Oploo naar de Maria bedevaartsplaats in Handel op zich. Zondag 23 augustus vindt wederom deze processie plaats, en wordt er stilgestaan bij het jubileum. Ook broedermeester Jo Verbruggen, die de processie voor de 50ste keer organiseert, viert een jubileum

Vroeger had bijna elke parochie in de omgeving zo’n jaarlijkse bedevaart. Inmiddels is de Oploose één van de weinigen die deze traditie nog in stand houdt. Hoewel de Broederschap 200 jaar bestaat, gaat de processie zelf nóg verder terug in de tijd. “Een bekende processie is de regenprocessie uit 1811. Toen was het, net als nu, een ontzettend droge zomer. Veel boeren trokken naar Handel om te bidden voor regen.” vertelt Tonny Strijbosch namens de organisatie.

Omdat de Broederschap dit jaar dus 200 jaar bestaat, zal mgr Lamers, vicaris-generaal van het bisdom Den Bosch, voorgaan in zowel de processie als de eucharistieviering. De processie start zondag 23 augustus om 11:00 uur in het processiepark. Onder andere het Matthiasgilde, muziekvereniging Excelsior en het parochiële herenkoor zullen meewerken. De eucharistievering wordt gehouden om 11:30.

Meer berichten