Hoofdcoach Lodewijk de Kruif van UDI'19: 'Ik ga er vanuit dat we ten opzichte van vorig seizoen stappen hebben gezet.'
Hoofdcoach Lodewijk de Kruif van UDI'19: 'Ik ga er vanuit dat we ten opzichte van vorig seizoen stappen hebben gezet.' Foto: Peter Kuijpers

'Qua voetballend vermogen heeft UDI'19 een slag geslagen. In potentie'

Voetbal 297 keer gelezen

UDEN | UDI’19/CSU opende afgelopen zondag het nieuwe seizoen met een 0-3 nederlaag op eigen veld tegen AWC Wijchen. Een fikse streep door de rekening van trainer Lodewijk de Kruif, die na de voorbereiding juist hoopvol was dat de huidige selectie van de Udense hoofdklasser stappen heeft gezet ten opzichte van de afgelopen, wat tegenvallende, jaargangen. “We hebben flink doorgeselecteerd. Ik heb er vertrouwen in dat we de juiste keuzes hebben gemaakt om als eerste selectie door te kunnen groeien naar waar we met UDI’19 naartoe willen.”

Door Martijn Schwillens

UDI’19 heeft er een voor Udense begrippen drukke transferperiode opzitten. Zo kwamen zes gerichte versterkingen van buitenaf (Anwar Tuithof, Stijn van den Broek, Jeroen van Schoonhoven, Ralph Vos, Ted Heijckman en Mouctar Jalloh) en werden nog eens vijf talenten toegevoegd aan het keurkorps. “Traditiegetrouw wordt er hier eerst gekeken naar wat zelf in huis hebben, mede gelet op onze goede jeugdopleiding. Sam Wassenberg (topscorer) is natuurlijk gestopt en er hebben nog een aantal mutaties meer plaatsvonden. Dat is inherent aan het fenomeen doorselecteren. Het afscheid van een paar spelers die wel bij de groep zaten maar niet de stap hebben kunnen maken naar een vaste basisplaats, heeft ertoe geleid dat we een paar spelers van buiten hebben gehaald. Mijn verwachting is dat we door die versterkingen voorin meer creativiteit, diepgang en scorend vermogen hebben. Qua voetballend vermogen hebben wij een slag geslagen. In potentie”, voegt hij eraan toe.

Voorbereiding
De voorbereiding op het nieuwe seizoen bracht UDI’19 verschillende resultaten. De derde divisieclubs Dongen en Gemert werden op een gelijkspel gehouden. De afsluitende oefenpartij tegen de semiprofs van FC Kleve (Duitsland) leverde een 2-0 overwinning op. “We begonnen moeizaam aan de voorbereiding, maar na vijf maanden stilstand is dat niet heel verwonderlijk. Naarmate de weken vorderden, zagen we qua patronen, intensiteit en belasting een stijgende lijn. Daarnaast hebben we tegen een paar forse tegenstander gespeeld en het daarin vrij goed gedaan. Positief is dat we verschoond zijn gebleven van grote blessures. Dat is in het verleden ook wel eens anders geweest.”

Talenten
Met Sem Verhoeven, Gijs Toonen, Simon Cuppen, Teun Bloem en Noah Werner hevelde de Kruif ook vijf jeugdspelers over naar de selectie. “Dat zijn talenten waarvan er ook elke wedstrijd wel een paar bij de groep zullen zitten, maar die nu nog tekort komen voor een basisplaats. Daarom ben ik zo blij met de nieuwe, op het oog sterke Onder 23-competitie (waarin het o.a. OJC en Gemert treft), die ervoor moet zorgen dat onze talenten gemakkelijker vanuit de Onder 19 naar het eerste elftal kunnen maken. Deze jongens zullen ook vlieguren gaan maken bij UDI’19 onder 23 jaar.”

Doelstellingen
De Kruif is blij dat het nieuwe seizoen weer is begonnen. “We hebben er met z’n allen, niet alleen wij als staf en de spelers, maar ook de supporters en vrijwilligers, lang op moeten wachten. Daarom had ik zondag wel een gevoel van: Hè, we mogen weer… Ik ga hier geen mogelijke eindklassering roepen, maar ik vind wel dat we het beter moeten doen dan vorig seizoen. Toen het seizoen werd gestaakt stonden we achtste, maar als we onze inhaalwedstrijden zouden hebben gewonnen, hadden we zesde gestaan. Plek zes, zeven of acht was realistisch geweest. We willen het nu beter doen, maar een kampioenskandidaat zijn we niet. Baronie, Halsteren en IFC zijn de échte favorieten. Dat roepen ze zelf ook.”
Of AWC -dat UDI een lesje effectiviteit gaf- aan dat rijtje kan worden toegevoegd, is voorlopig de vraag. UDI'19 moet zondag, op bezoek bij Moerse Boys, in ieder geval op zoek naar eerherstel, al is het maar om de rode lantaarn meteen weer uit handen te kunnen geven. Meevaller voor de Udenaren is dat nieuweling Ted Heijckman kan meedoen in Zundert. De aanvaller was tegen AWC nog geschorst. Moerse Boys begon het seizoen met een 3-1 nederlaag tegen Juliana'31.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant