Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column

'Boxmeer is vele malen moorddadiger dan Amsterdam'

Column 4.108 keer gelezen

Rijd als het even kan maar met een grote boog om Boxmeer heen. Dit ogenschijnlijk lieflijke dorp is een broeinest van moord en doodslag. Wie meent dat je in Amsterdam nauwelijks veilig over straat kunt, zal geen stap meer durven zetten in Boxmeer.

Gelooft u me niet? Dan halen we er eens even de cijfers bij. In Amsterdam werden per 100.000 in de periode 2013-2017 gemiddeld 2,3 mensen vermoord. Boxmeer telt ruim 12.000 inwoners. Dus dat aantal moeten we met acht vermenigvuldigen, willen we aan een gemiddelde op 100.00 komen. Het laatste half jaar werden er in Boxmeer twee mensen vermoord. (Een derde ontsprong de dans vorige week woensdag ternauwernood.) In een tijdsbestek van een half jaar, dus dat aantal moeten we met twee vermenigvuldigen om aan een aantal per jaar te komen. Dat maakt acht maal vier is 32 vermoorde mensen. Dat is een kleine 14 keer meer dan in Amsterdam. Het landelijk gemiddelde bedroeg in genoemde periode 0,8. In Boxmeer in het laatste half jaar dus 40 keer zoveel! Gerekend over de hele natie vallen in de VS minder slachtoffers. En menige stad in het tamelijk moorddadige Zuid-Amerika kan een puntje zuigen aan de statistieken van Boxmeer.

Toch wandel ik graag en met een gerust hart door het centrum van Boxmeer. De waarheid als een koe die hierboven beschreven wordt, is tegelijkertijd een staaltje van gegoochel met cijfers. Bekijk zelf maar eens hoe je de moord-ratio van Boxmeer met een andere benadering snel weer tot een geruststellend plattelandsniveau kunt krijgen.

Cijfers spreken voor zich, hoor ik vaak, maar dat is pure flauwekul. Het gaat er om hoe je cijfers interpreteert. Dat gebeurt dezer dagen veelvuldig met cijfers rond corona. Een deskundige op tv vertelt met ernstig gezicht hoe onze economie van het ene kwartaal op het andere erger dan ooit in de laatste eeuw is ingestort. Maar als de verslaggever even doorvraagt, moet hij toegeven dat het wel eens zou kunnen zijn dat eind volgend jaar veel weer op het niveau van vorig jaar zal zijn. Waar hebben we het dan in hemelsnaam over?Let eens op hoe vaak mensen op sleutelposities graag indruk maken met cijfers, Himmelhoch jauchzend of zum Tode betrüpt.

Bedenk dat wat hierboven staat, werkelijkheid is. Maar als er weer eens een hotemetoot met cijfers gaat goochelen, gebruik dan ook even je boerenverstand.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant