Tonnie Kuijpers op de binnenplaats van Roepaen. “Wij willen onze legacy overdragen aan de geïnteresseerde partij voor dit complex.” (Foto: Jos Gröniger)
Tonnie Kuijpers op de binnenplaats van Roepaen. “Wij willen onze legacy overdragen aan de geïnteresseerde partij voor dit complex.” (Foto: Jos Gröniger) Foto: Jos Gröniger

Tonnie en Henriëtte Kuijpers willen na 30 jaar Roepaen tijd voor zichzelf

Algemeen 1.834 keer gelezen

OTTERSUM | Het markante Rijksmonument een regionale cultuurtempel Landgoed Roepaen gaat in de verkoop. Na bijna dertig jaar zetten pioniers Tonnie en Henriette Kuijpers opnieuw een belangrijke stap in hun leven. Zij hebben besloten gas terug te nemen, en gaan zich richten op een leven zonder het bedrijf aan de Kleefseweg in Ottersum. “We praten nu met een serieus geïnteresseerde partij. De kans dat het cultuurpodium in de lucht gehouden kan worden is reëel, mits er snel lokaal draagvlak voor ontstaat”, zegt de gedreven Tonnie Kuijpers.

Door Jos Gröniger

“Er moet actie ondernomen worden om dit in stand te kunnen houden, Gennep krijgt daarvoor de kans. Wij zijn bereid de legacy over te dragen aan de partij die deze eigenzinnige locatie, samen met de omgeving in stand wil houden.”

Gered van de slopershamer
Na deze wake up call blikt de in Batenburg geboren ondernemer terug. “Op veertien november 1990 werden we eigenaar”, zegt Kuijpers, die het in verval geraakte pand redde van de slopershamer. “We kochten het van Teunesen Zand en Grint. Zij wilden op deze plaats een puinbreekinstallatie bouwen, en het voormalige klooster zou er als eerste aan zou moeten geloven.” Het gebouw uit 1909, dat vanaf midden jaren vijftig een tehuis voor kinderen met een verstandelijke beperking was, verpauperde snel nadat zorginstelling Maria Roepaan (nu Dichterbij) verhuisde naar de Siebengewaldseweg.
Het gebouw dat ook eigendom was van de Tilburgse Hypotheekbank was een walhalla voor krakers uit het hele land. “Het duurde tot 1 april 1992. Door een uitspraak van de rechter mochten we de krakers sommeren te vertrekken. We begonnen daarna met opruimen, en trokken er zelf in”, zegt Kuijpers, “Samen met kennis bewaakte ik het grote complex. We haalden vervolgens ook antikraak bewoners naar het gebouw. Pas in 2018 is de bewoning gelegaliseerd.”

Boertje uit Batenburg
Kuijpers wordt niet warm van de medewerking van de lokale overheid, door de jaren. “We discussiëren al dertig jaar met de overheid over het belang verhuur van extra appartementen. Deze zijn noodzakelijk om dit Rijksmonument in stand te houden.”
Hij ergerde zich over het feit dat er niet naar zijn mening geluisterd werd, maar verzaakte nooit in de strijd tegen overheden. “Hoe goed ik me ook voorbereidde, ik voelde me steeds behandeld als het boertje uit Batenburg.”

Zwarte cijfers
Het ondernemen voelde als roeien tegen de stroom in. Desondanks groeide Landgoed Roepaen uit tot een veelzijdig bedrijf. Na de economische crisis van 2007 liepen de bedrijfsfeesten en -evenementen sterk terug. Ook de subsidiekraan werd langzaam dichtgedraaid waarna een drastische reorganisatie volgde. Op podiumgebied herwonnen Kuijpers c.s. veel terrein. “We werden hier onderscheidend met festivals als Woodstock en Reggae Roepaen”, zegt hij, “En de laatste jaren schrijven we zwarte cijfers, ook tijdens de Coronacrisis.”

'Denk aan je toekomst'
Toch besloten Tonnie en Henriëtte hun levenswerk in de etalage te zetten. Het onverstoorbare doorgaan is hen niet in de koude kleren gaan zitten. Dat zagen ook intimi die het paar adviseerden. “Ze zeiden. ‘Kuijpertje, denk aan je toekomst’. En dat gaan we doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant