Vlnr: Joep Baltussen, Mark Hendrikx, Rob Poel en Gerard de Baaij.
Vlnr: Joep Baltussen, Mark Hendrikx, Rob Poel en Gerard de Baaij. (Foto: )

Dorpsontwikkelingsplannen Sint Anthonis: 'Wij zijn trots op de inzet van onze bewoners!'

  •   keer gelezen

SINT ANTHONIS | Sportpark Stevensbeek omtoveren tot één groot sportcentrum voor de regio. Een fonds voor meer activiteiten op de Brink in Sint Anthonis. Het upgraden van gemeenschapshuizen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de 16 opgestelde dorpsontwikkelingsplannen om de kernen binnen de gemeente Sint Anthonis verder te laten floreren. Ongeveer 2,4 miljoen euro heeft de gemeente vrijgemaakt voor de diverse projecten tezamen. Met dit geld kunnen de plannen uitgevoerd worden, precies zoals de burgers het voor ogen hadden.

Een trotse wethouder Rob Poel spreekt van een zeer ver gaande vorm van burgerparticipatie. Ook Mark Hendrikx, oprichter van Faqtorfocus, een samenwerking van diverse organisatieadviseurs en meewerkende kracht van het project, noemt de actieve inzet van burgers “heel bijzonder.”

Maar wat voor plannen liggen er nu zoal? Gerard de Baaij uit Stevensbeek vertelt enthousiast over de toekomst van het sportpark in zijn woonplaats. “Wij zien Stevensbeek echt als een hecht en sportief dorp. Dat willen wij nog verder benadrukken.” Het plan is om meer sportvoorzieningen te creëren en deze efficiënt en samenhangend te laten opereren. “Denk bijvoorbeeld aan een soort strippenkaart waarmee je de diverse sporten kunt beoefenen” vertelt de Baaij verder. “Maar we denken ook aan een baan om padel (een soort tennis) op te spelen. Dat is momenteel ontzettend populair.” Uiteindelijk moet Stevensbeek hét centrum in de regio worden voor de meest uiteenlopende sporten: Stevensbeek Sportland!

Ook Joep Baltussen bruist van het enthousiasme wanneer hij zijn plannen presenteert. De twintig jarige inwoner van Sint Anthonis is de drijvende kracht ‘Sint Tunnis voor elkaar’. Dit plan probeert de diverse groeperingen voor ouderen in het dorp, te verenigen. Vanuit deze gezamenlijkheid kunnen dan diverse activiteiten worden georganiseerd die beter aansluiten bij de behoeften van de toekomstige ouderen. “Veel vijftigers zien zich zichzelf op oudere leeftijd echt niet kienen” aldus Baltussen. “Wij willen in gesprek gaan met de welzijnsorganisaties en overleggen over het klaar stomen voor de nieuwe senioren.”
Naast deze voorbeelden zijn ook de andere 14 plannen volledig door inwoners uitgevoerd. Van begrotingen en behoefteanalyses tot de exploitatie. Uiteindelijk moet de sociale structuur binnen de kernen versterkt worden. Wethouder Poel: “In de grote gemeente Land van Cuijk wordt de kracht van de gemeenschap straks nóg belangrijker. Deze plannen zijn daar een perfecte voorbode van. Wij zijn daar oprecht trots op!”

Meer berichten