Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Een stralende winnaar op het bankje voor de school.
Een stralende winnaar op het bankje voor de school. (Foto: )

Zonnige bloemen in de buurt dankzij De Peppels en De Canadas

  •   keer gelezen

BOXMEER | Een actie om de buurt en de school in contact met elkaar te houden is een groot succes geworden. De buurt werd getrakteerd op zonnebloempitten en dat heeft kleine bijzondere, maar ook grote en hoge zonnebloemen opgeleverd. Afgelopen week bleek dat de langste zonnebloem maar liefst 3.40 meter hoog was.

'Als school hebben we al jarenlang goed contact met de buurt,' zegt Doreth van de Maazen, adjunct-directeur van de Peppels. 'Met enige regelmaat nodigen we bewoners in de buurt uit om op school koffie te komen drinken of deel te nemen aan vieringen en activiteiten.' 'Dat vinden we als Jenaplanschool heel belangrijk,' vult Els Vissers aan, adjunct-directeur van de Canadas. 'Een school is in onze visie een plek waar je leert samenleven en dat reikt dus verder dan alleen schoolse taken. Samenleven met de mensen in je omgeving, met mensen in de buurt hoort daar zeker bij.' Door de Corona-maatregelen was het niet meer mogelijk om mensen van buiten de school in de school te halen. Ook was het lastig om de kinderen op bezoek te laten gaan bij de buurtbewoners, wat we in het verleden regelmatig gedaan werd. Veel buurtbewoners zijn immers wat ouder en juist nu is afstand houden dan dus heel belangrijk.

Kees Groos, ook adjunct-directeur van de Canadas, vertelt dat we hebben gezocht naar een manier om toch contact te houden met de buurt en ons tegelijk houden aan alle RIVM-richtlijnen. Het idee ontstond om in de buurt zonnebloempitten uit te delen en een wedstrijd uit te schrijven voor de kinderen van de school en de buurtbewoners om te zien wie de hoogste zonnebloem kon kweken. Zo kon zorg voor de natuur, een ander belangrijk element in ons Jenaplanonderwijs ook aandacht krijgen. 'De zonnebloem is altijd gericht op de zon en staat voor ons symbool voor vooruit kijken,' legt Kees de keuze voor de zonnebloem uit. De corona-tijd is voor ons allemaal een lastige en zware tijd. We wilden laten zien dat wij vooruit blijven kijken en dat de kinderen bij ons op school een prachtige toekomst tegemoet gaan.' Net voor de zomervakantie vonden daarom alle buurtbewoners kaart met een tekening, een zakje met zonnebloempitjes en een korte uitleg van de bedoeling in hun brievenbus.

Eind augustus werden de kinderen van school en de buurtbewoners gevraagd om hun zonnebloem op te meten en een foto als bewijs mee te sturen. Een groot aantal foto's kwam binnen. Velen hadden goed voor hun zonnebloemen gezorgd en er waren prachtige exemplaren gekweekt. Omdat er in de zakjes verschillende soorten zonnebloemen zaten, kreeg de school foto's van heel gevarieerde bloemen binnen. Van kleine, rood-oranje zonnebloemen, via middelgrote zonnebloemen, tot de bekende grote gele zonnebloemen. De langste zonnebloemen waren meer dan drie meter hoog. De winnaar was een buurtbewoner. Hij gaf aan dat hij zijn zonnebloem op het zuidwesten had geplant, in een beschutte hoek, waardoor de zon er goed bij kom, maar de wind geen greep had op de zonnebloem. Bovendien werd de zonnebloem dagelijks voorzien van het nodige water, zodat het de droge periode ook goed kon doorkomen. Bij het opmeten bleek de zonnebloem 3.40 meter hoog te zijn.

Om de kinderen enig idee te geven van hoe verschillend de zonnebloemen waren en ook hoe hoog 3.40 meter is, is er in de school een grote lange poster gemaakt, waarop de blaadjes van de zonnebloem aangeven hoe hoog de verschillende zonnebloemen waren die de buurtbewoners hebben gekweekt. De poster bleek zo hoog te zijn, dat hij van de vloer tot het plafond in de aula reikt. De komende weken zal de poster in school blijven hangen, zodat alle kinderen nog eens goed kunnen kijken hoe hoog de zonnebloemen zijn geworden. In de midden- en bovenbouw wordt de poster gebruikt om leerlingen te helpen met het inschatten en meten van afstanden en met de rekenlessen.

Meer berichten