Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Het huidige ''Heemhuus" biedt voldoende ruimte voor exposities en presentaties
Het huidige ''Heemhuus" biedt voldoende ruimte voor exposities en presentaties (Foto: )

De zoektocht naar een nieuw 'Heemhuus'

  •   keer gelezen

SINT ANTHONIS | De heemkundevereniging van Sint Anthonis is op zoek naar een nieuw onderkomen. Omdat het huidige ‘Heemhuus’ binnenkort tegen de vlakte gaat, raakt de bijzondere vereniging ontheemd. “Wij hopen dat er bij iemand een lampje gaat branden. Dat hij of zij de perfecte locatie weet.”

“Wij proberen de geschiedenis van Sint Anthonis vast te leggen en toegankelijk te maken” vertelt Paul Eling, secretaris van Heemkundevereniging Sint Tunnis in Oelbroek. Dit speelt de vereniging klaar aan de hand van allerlei documenten en voorwerpen als kaarten, bidprentjes, foto’s of boeken. “Veel spullen komen binnen als mensen het huis opruimen. Bijvoorbeeld omdat er iemand is overleden” vervolgt Paul zijn verhaal. “Een paar weken geleden bijvoorbeeld. Wij kregen een album met foto’s van de opperettegezellevereniging. De eigenaar van dit boek was overleden en de kinderen kwamen het tegen. Die hebben toen gedacht ‘Dit gooien we niet weg, dit sturen we op naar de Heemkundevereniging.’ En daar zijn wij als vereniging dan juist ontzettend blij mee!”

Aan de man brengen
Naast het verzamelen en uitpluizen van al dit historisch materiaal, willen de ruim 100 vrijwilligers het ook aan de man brengen. Dit zorgt voor verbintenis en betrokkenheid. Door middel van diverse lezingen, tentoonstellingen en uitgegeven boeken kan iedere inwoner van Sint Anthonis meer te weten komen over het dorp “Toen de carnavalsvereniging haar jubileum vierde zijn wij de geschiedenis ingedoken. Dat deden we ook bij de scouting of andere verenigingen. Maar we hebben ook een aantal boeken uitgegeven. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van de Lepelstraat, of over de melkfabriek. De ‘Werkgroep Dialect’ heeft ook het hele dialect uitgewerkt en opgeschreven. Dat boek wilde iedereen hebben!”

Nieuw onderkomen
Het huidige ‘Heemhuus’ aan de Breestraat vormt de perfecte basis voor de vereniging. Het biedt ruimte aan al de archieven, maar beschikt ook over een zaaltje om de lezingen en tentoonstellingen te houden. Helaas moet het nu plaats te maken voor nieuwe gemeentelijke plannen. Er moet een directere verbinding komen tussen de Brink en het MFC. Paul: “Dit plan heeft lange tijd gesudderd maar nu is het besluit toch genomen. Wij begrijpen de plannen, maar zitten nu wel zonder onderkomen."

Gouden tip
Paul: "Wij vragen dan aan iedereen in Sint Anthonis: denk met ons mee over een oplossing, voor de korte of langere termijn.” Heb jij de gouden tip? Bel: 0458-381686 of 06-53539074 (Harry vH) of 0485-381521 (Paul)

Meer berichten