Giel Bongers (met pet) en zijn trouwe helpers weten de oogst vakkundig binnen te halen
Giel Bongers (met pet) en zijn trouwe helpers weten de oogst vakkundig binnen te halen

‘Alle puzzelstukjes vielen perfect in elkaar’

Algemeen 958 keer gelezen

WILBERTOORD | De eerste hopoogst in het Land van Cuijk vindt plaats in Wilbertoord bij Brabanthop van Giel Bongers. Met vereende familiekrachten is dat geen probleem voor Giel. 

Door Rudolf van Gemert

Giel Bongers is een man met groene vingers. In het dagelijks leven is hij hovenier en landschapsarchitect. Maar Giel zag meer mogelijkheden en maakte een start met Brabanthop. “Er waren diverse belangrijke ingrediënten: Opa is als boer begonnen, daarna mijn vader met varkens, waar helaas door varkenspest een einde aan kwam. Ik ben dus ook een boerenzoon en vond dat er iets moest gebeuren. Met mijn familie en schoonfamilie zijn we gaan brainstormen en na veel gekke ideeën is het hopteelt geworden. Alle puzzelstukjes vielen perfect in elkaar. Valt in mijn straatje, hergebruik van grond, stallen bij ons thuis en de schoonouders in akkerbouw en gewasbescherming, prima toch.” 

Hop is een inheemse plant, die in het wild voorkomt. Hop is ook de snelst groeiende plant van heel Europa. Maar alleen gekweekte vrouwelijke hopbellen kunnen gebruikt worden voor de productie van bier. Het hopveld in Wilbertoord telt 3300 vierkante meter. Hopplanten groeien in het voorjaar en in de zomer dagelijks zo’n tien centimeter. De planten worden zes tot tien meter hoog. Met 630 hopplanten en ieder twee strengen behoort BrabantHop tot de top 5 van hoptelers van Nederland. Giel: “Ik begon met vijftien planten als proef, maar het smaakte naar meer. ‘Waar begin je aan?’, waarschuwden vrienden en familie. Die uitdaging ging ik aan. Ik heb veel extra kennis vergaard en ben zelfs met mijn vrouw hiervoor op studiereis naar Duitsland geweest. Onze afnemers zijn voornamelijk regionale bierbrouwers. Zij kunnen kiezen uit 18 verschillende rassen hop en de hoeveelheid. Het plukken is veel werk, daarom doen we dit mede machinaal bij een collega. De plant gaat er in zijn geheel in en de bellen en het afval komen er gescheiden uit. Ook thuis is het voor mij hard werken en weinig slaap. Elke twee uur het droogproces controleren is van groot belang. Uiteindelijk gaat de hop in speciale verpakking per 100 gram naar de afnemers.” 

Hop werd vroeger aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel, maar tegenwoordig voornamelijk om de bittere smaak en het aroma. De bellen van de hopplant leveren een goudgeel poeder (lupuline), het onmisbare ingrediënt voor het brouwen van bier. Giel: “Hop heeft ook een geneeskrachtige werking op vele gebieden. Ik heb zelf ook al veel nagedacht over andere mogelijkheden van hop. Kaas, likeur, sap en combinatie met lavendel bij slaapproblemen, genoeg om mee aan de slag te gaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant