Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Per 2021 gaat de exploitatie van Pica Mare over naar Yask B.V.
Per 2021 gaat de exploitatie van Pica Mare over naar Yask B.V. (Foto: )

Yask B.V. neemt exploitatie Pica Mare op zich

  •   keer gelezen

GENNEP | De nieuwe exploitant van de binnensportaccomodaties Pica Mare in Gennep is bekend. De gemeente heeft besloten om met de organisatie Yask B.V. in zee te gaan. Per januari 2021 zal deze organisatie de exploitatie van Pica Mare overnemen van OptiSport.

Yask B.V. is een dochteronderneming van de Vebego Groep. De organisatie heeft ook lokale partijen als 4Events, Real Time Sport en Zwemkanjers onder haar vleugel, wat voor Pica Mare van toegevoegde waarde kan zijn. Volgens wethouder Rob Peperzak heeft Yask B.V. ook veel ervaring met het werken met mensen met een beperking, wat natuurlijk altijd als pluspunt wordt gezien.

Rapid Impact Contracting
De keuze voor Yask is gebaseerd op de Rapid Impact Contracting (RIC) methodiek. Een werkmethode ontwikkeld door adviesbureau KplusV, en gebaseerd op de Global Goals van de Verenigde Naties. Binnen deze methodiek is de aanbesteding gebaseerd op een lijst van ambities. Voorheen werd de toewijzing van een exploitant gedaan aan de hand van een lijst met eisen. De volgende ambities zijn door de gemeente, in samenwerking met de gebruikers van de sportlocaties, opgesteld: Het maximaal ondersteunen van gezondheid en welzijn vanuit uitstekend functionerende sport- en cultuurcentra. Bijdragen aan duurzame en (circulair) verantwoorde sport- en cultuurcentra. Optimaal bijdragen aan waardig werk en een inclusieve samenleving. Blijvend bouwen aan een effectief partnerschap tussen alle betrokken partijen. Het betalen van een realistische en eerlijke prijs. Vervolgens is aan de hand van het gunningscriterium 'Beste Prijs-Kwaliteitverhouding' een keuze gemaakt.

Punten verzamelen
Eind juni werd bekend gemaakt dat maar liefst negen organisaties interesse toonden voor het overnemen van de exploitatietaak. Uiteindelijk hebben er drie organisaties daadwerkelijk meegedongen voor de ‘prijs’. Naast Yask waren ook Sportfonds en wederom OptiSport geïnteresseerd. De drie konden op basis van de gegeven ambities punten scoren. Uiteindelijk wist Yask dus de meeste punten bij elkaar te sprokkelen, een uiting van de 'Beste Prijs-Kwaliteitverhouding'.

Workoutfase
Nu de keuze voor een exploitant is gemaakt, wordt het tijd voor het opstellen van de ‘spelregels’. Gemeente Gennep: “Na afloop van de bezwarentermijn gaan we met Yask B.V. aan tafel om in de zogeheten workoutfase tot een gezamenlijke uitwerking van de afspraken te komen en een definitieve overeenkomst met een looptijd van 10 jaar op te stellen.” Het is gedurende deze fase dat ook de gebruikers, verenigingen, leveranciers en andere betrokken partijen mogen aanschuiven en input leveren op de lijst van afspraken. Als alles vervolgens voorspoedig verloopt en de partijen tot mooie lijst afspraken komen, dan zal Yask per 1 januari de exploitatie van Pica Mare overnemen. Het voorlopige contract zal dan 10 jaar gelden. Wethouder Peperzak heeft echter aangegeven dat er in het contract ruimte is opgenomen voor eventuele uitbreiding van de hoeveelheid jaren. Maar ook voor vermindering, indien Yask niet aan de afspraken kan of wil voldoen.

“Wij zijn tevreden over de gevolgde procedure en kijken vol verwachting uit naar de verdere uitwerking die begin oktober start" aldus de gemeente. "Een soepele overdracht van de exploitatie door Optisport naar Yask B.V. is uiteraard een belangrijk speerpunt in deze fase. Het is onze nadrukkelijke wens dat onze bewoners hier zo weinig mogelijk tot geen last van ondervinden.”

.

Meer berichten