Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Foto: Freek van de Venne

Statement voorzitters veiligheidsregio's: 'Wij doen een appèl op de creativiteit van onze carnavalsverenigingen'

  •   keer gelezen

REGIO | De voorzitters van de Noord-Brabantse veiligheidsregio's hebben een statement naar buiten gebracht in verband met carnaval en het coronavirus. Daarin wordt aangegeven dat het feest dit jaar niet gevierd kan worden op manier die iedereen gewend is. "Als voorzitters kunnen wij niet besluiten dat carnaval niet doorgaat. Net zoals we niet kunnen besluiten dat Kerstmis niet doorgaat. Wel doen wij een appèl op de creativiteit van onze carnavalsverenigingen."

"Het coronavirus is nog steeds onder ons" opent het statement van Jack Mikkers (Veiligheidsregio Brabant-Noord), John Jorritsma (Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost) en Theo Weterings (Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant) "Het beheerst nog steeds ons dagelijks handelen en denken over de nabije en verdere toekomst. In deze tijd van het jaar betekent dit dat wij, als voorzitters van de veiligheidsregio's in Noord-Brabant, ons hebben moeten bezinnen op een aantal evenementen, zoals carnaval. Samen, zoals u dat de afgelopen maanden van ons gewend bent. Helaas moeten wij vaststellen dat carnaval in Noord-Brabant in 2021 niet gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn te vieren. Grote groepen mensen in kroegen, optochten, dweilorkesten, feesttenten... dat zal niet het beeld van 2021 zijn." De volksgezondheid staat voor de voorzitters immers op nummer één. "Altijd. Onbetwistbaar. En de noodverordening die op dat moment van kracht is, is leidend. We weten immers niet hoe het coronavirus zich de komende maanden ontwikkelt."

In het statement geven de voorzitters aan met de carnavalsverenigingen in gesprek te willen gaan om eventueel met alternatieven te komen. "Zoals Sinterklaascomité 's nadenken over hoe de Sint wellicht online of op een andere manier ingehaald kan worden, zo kan er ook met creativiteit naar het vieren van carnaval gekeken worden. Wij nodigen hen uit om uiterlijk begin december met hun plannen te komen, zodat eenieder - van organisator tot uitbater tot carnavalsvierder - tijdig duidelijkheid heeft op weg naar carnaval 2021."

"We zijn ons er bewust van dat we handelen vanuit de situatie zoals die nu is. We weten niet hoe de situatie over een paar dagen is, over een paar weken, laat staan over een paar maanden. Wij doen daarom wederom een beroep op alle Brabanders: blijf je verstand gebruiken, houd 1,5 meter afstand en houd je aan de bekende hygiënemaatregelen."

Meer berichten