Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
"Als je de stier van dichtbij ziet, wil je bijna twee stapjes terug zetten. Zo woest kijkt hij uit zijn ogen."
"Als je de stier van dichtbij ziet, wil je bijna twee stapjes terug zetten. Zo woest kijkt hij uit zijn ogen." (Foto: )

Cuijk heeft er weer een stier bij

  •   keer gelezen

CUIJK | In de Beeldentuin in Cuijk staat sinds kort een nieuwe stier. De bronzen blikvanger symboliseert de door corona vertraagde start van het nieuwe seizoen. Met de komst van een elftal nieuwe, zeer diverse kunstwerken is de beeldencollectie van de mooiste tuin in Cuijk weer ververst. En daar zijn ze in de beeldentuin maar wat trots op.

“Als je de stier van dichtbij ziet, wil je bijna twee stapjes terug zetten. Zo woest kijkt hij uit zijn ogen.” Met overtuigend enthousiasme vertelt Chris van Alem, voorzitter van de Cuijkse Beeldentuin, over het nieuwe kunstwerk. “Het is jammer dat we er geen bronzen koe bij hebben. Dan hadden ze voor nakomelingen kunnen zorgen.”

Het prachtige werk komt uit de koker van kunstenaar Erik Kierkels uit Limburg. Stieren en paarden keren vaker terug onder de ruig boetserende handen van deze Panningnaar. “We zijn daar als een blok voor gevallen. Hij is heel pront en aanwezig” vervolgt Chris zijn verhaal. “Het is dan ook een beeld waarvan wij denken dat het past binnen Cuijk en haar verleden in de veehandel.”

Hoogtijdagen
Door de coronacrisis en het verplicht thuisblijven kent de Cuijkse beeldentuin hoogtijdagen. “In april en mei was het natuurlijk prachtig weer. Mensen moesten toen voornamelijk thuis blijven, maar zochten wel vertier. Dus gingen ze wandelen. Veel wandelroutes in de regio komen langs onze beelden. Veel van deze wandelaar moeten gedacht hebben ‘goh, laten we hier eens een kijkje nemen.’ Ik zag bijna iedere keer als ik een kijkje in de tuin nam wel mensen zitten.” Met de komst van de nieuwe stier hoopt Chris dat mensen de tuin blijven bezoeken. “Hij kijkt zo prominent over het muurtje heen. Dat moet toch wel nieuwsgierig maken.”

Tijdelijke exposities
De Cuijkse beeldentuin kent in totaal 28 kunstwerken waarvan er 6 een permanente verblijfsplaats hebben. De anderen worden om de zoveel tijd vervangen voor nieuwe. Naast de nieuwe stier is de tuin nu bijvoorbeeld ook opgeleukt met een drietal keramische zalmen van kunstenaar Lieke Smits, een glanzend rode steen genaamd ‘Onder de douche’, van Lia van Vugt, en meer.

Geen feestelijke opening
Iedereen die nieuwsgierig is geworden kan dagelijks (muv maandagen) tussen 10:00 en 17:00 gratis een kijkje nemen. Wegens de coronamaatregelen zal er echter geen feestelijke openingen plaatsvinden. “Maar in de tuin kun je echt niet besmet raken” Grapt Chris “Daar zorgt de stier wel voor.”

Meer berichten