Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Schrijver Henny Lenkens overhandigt het eerste exemplaar van de biografie ‘Piet Vloet, illegale strijder’ aan Tien van den Bungelaar, de 94-jarige halfbroer van Piet Vloet. Foto: Cees Lenkens
Schrijver Henny Lenkens overhandigt het eerste exemplaar van de biografie ‘Piet Vloet, illegale strijder’ aan Tien van den Bungelaar, de 94-jarige halfbroer van Piet Vloet. Foto: Cees Lenkens (Foto: Cees Lenkens)

Het levensverhaal van verzetsstrijder Piet Vloet

  •   keer gelezen

OPLOO | Verzetsheld Piet Vloet is in Oploo een legende, maar niemand heeft zich er ooit aan gewaagd om zijn levensverhaal op te tekenen. Henny Lenkens ging de uitdaging aan en dat resulteerde in de biografie ‘Piet Vloet, illegale strijder’. Het blijkt een voltreffer, want de eerste oplage was binnen een week nagenoeg uitverkocht. Mogelijk komt er een tweede oplage.

Met een presentatie van het levensverhaal en de overhandiging van het eerste exemplaar zag de biografie op zondag 13 september het levenslicht. Dat deed journalist en schrijver Henny Lenkens (67) op het terras dat de heemkring Oploo op deze zonovergoten dag in coronasetting had ingericht buiten de deuren van het clubgebouw. De schrijver noemde het een grote eer om het eerste boek te mogen uitreiken aan Tien van den Bungelaar, de 94-jarige halfbroer van Piet Vloet. Deze bedankte op zijn beurt namens de aanwezige familieleden Lenkens voor het reconstrueren van het leven van de ‘ondergronder’, zoals een illegale strijder destijds werd genoemd.

Presentatie
Vooraf had Lenkens een uiteenzetting gegeven over het uiterst bewogen leven van Piet Vloet. De schrijver, die de afgelopen 10 jaar drie grote toneelstukken over verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog in de regio schreef, was bij het schrijven daarvan gefascineerd geraakt door de vindingrijkheid en onverschrokkenheid waarmee Piet Vloet de bezetter trachtte te bestrijden. Via uitgebreid archiefonderzoek en het optekenen van persoonlijke getuigenissen van familieleden van Piet Vloet en anderen die hem hebben gekend, heeft de auteur de illegale strijder op papier tot leven weten te brengen.

In zijn presentatie beschreef Lenkens diens grote technische vaardigheden, zijn stille liefdesleven, zijn technische kunde en zijn drijfveren om actief en nietsontziend de vijand te bestrijden. Dramatisch was zijn arrestatie (na verraad) door de Grüne Polizei op 22 augustus 1943, de daaropvolgende ‘reis’ door drie gevangenissen, de verhoren en het onvermijdelijke doodvonnis. Op 22 maart 1944 werd hij op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag gefusilleerd. Hij was pas 28 jaar.

De eerste oplage van de biografie ‘Piet Vloet, illegale strijder’ was binnen een week nagenoeg uitverkocht. Om die reden bekijkt de schrijver of een tweede oplage haalbaar is. Wie interesse heeft in het boek (60 pagina’s, verkoopprijs 8,50 euro), stuurt een mail met de persoonsgegevens en het gewenste aantal exemplaren naar info@tekstbrouwerij.nl. Bij voldoende aanmeldingen wordt een tweede oplage gedrukt.

Meer berichten