Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Nazomeren met kunst in hartje Cuijk
Nazomeren met kunst in hartje Cuijk (Foto: )

Een weekend vol kunst

  •   keer gelezen

CUIJK | Het weekend van 3 en 4 oktober staat het centrum van Cuijk in het teken van kunst. In diverse leegstaande winkels zullen kunstexposities te zien zijn. Voor de derde maal organiseert Myriam Franse vanuit Cultureel Hart Cuijk de kunstatelier route. Ze vertelt dat deze keer maar liefst acht winkelpanden hun medewerking verlenen. “We hebben een hoge gunfactor, de eigenaren willen dat er mooie dingen in het centrum van Cuijk gebeuren.” De kunstexposities onder de naam ‘Nazomeren in hartje Cuijk’ bieden oogstrelende kunst, ook voor het oor, op laagdrempelige wijze.

Op zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur presenteren ruim twintig kunstenaars hun werk. “Meer zelfs, als je de schrijvers en performers meerekent.” Schrijverscollectief De Kneep heeft namelijk ook de medewerking toegezegd en zal de gasten trakteren op een greep uit hun werk. Dat kan een gedicht op een muur zijn, maar ook een voordracht uit eigen werk. “Dat was een heel gepuzzel, maar we gaan het zo organiseren dat we mensen coronaproof kunnen laten genieten van teksten en muziek.” De kunstexposities worden georganiseerd in samenwerking met het Centrummanagement. Daarnaast zal ook Via Cannella speciaal voor de gelegenheid de etalage op kunstzinnige wijze inrichten.

Veilig genieten
Speciale maatregelen kunnen in deze tijd niet uitblijven. “We gaan looproutes aanbrengen en er wordt gevraagd om 1,50 meter afstand te houden. Ook zijn er desinfectiemiddelen aanwezig. En we vertrouwen erop dat iedereen die komt kijken zich ook houdt aan de landelijke afspraken. Er zijn acht panden, dus er zal allicht een ruimte op de route zijn waar je meteen naar binnen kunt. En anders kunnen de mensen achterom bij Kaneelstraat 34 gaan genieten van de performances.” De hoop is dat alles door kan gaan zoals gepland, maar dat blijft in deze tijd toch een beetje onzeker. “We leven bij de dag.” Maar de vooruitzichten zijn positief en de deelnemers hebben er veel zin in. Het is alweer even geleden dat ze op deze wijze hun werk hebben kunnen laten zien.

Verstillen en verwonderen
Er is veel te zien: van tekeningen tot bronzen beelden en van schilderijen tot glaskunst. Franse geeft een overzicht: “Er is keramisch werk, beeldhouwwerk, brons, ijzer, tekeningen, houtsnedes, er zijn twee glaskunstenaars en iemand die fotografisch werk toont. Er zijn kleine schilderijen te zien en schilderijen van groot formaat.” Vier van de kunstenaars hebben al eerder meegedaan en staan nu samen met nieuwe gevestigde kunstenaars én met beginnende kunstenaars in de panden. Eén van die gerenommeerde kunstenaars is Bernadette Schampers. Haar werk is te bewonderen in het voormalige pand van Ap-Art. Ze vertelt dat het een mooie locatie is waar haar kunst goed tot zijn recht komt. “Ik maak grote portretten en af en toe wat abstract werk. Mijn doeken zijn heel vaak 1,20 bij 1,50 meter. In het begin heb ik ook wel kleinere gehad, maar doordat ik met sponzen werk, is een groot doek wel nodig.” Slechts af en toe komt er een vinger of een kwast aan te pas. “Eigenlijk is dat een stukje ongeduld, ik werk vrij snel. Ik gebruik ook bijna altijd acryl, dat droogt snel.” De rechte lijnen, vlakken en strepen zijn allemaal met spons gedaan en het resultaat is een aansprekend portret. In de coronatijd is ze weer wat meer abstract gaan werken. “Het is meer een verstilling. Misschien komt het door de coronatijd, dat je daardoor meer verstilt. Leegte in een schilderij, ik hou daar wel van.”

Franse merkt dat de coronatijd ook bij andere kunstenaars van invloed is geweest. “Ze kijken op hun eigen manier tegen deze lastige tijd aan en dat verwerken ze in hun kunst. Dat is ook iets wat ik wil meegeven aan de mensen die komen kijken: laat je verwonderen en probeer de dingen eens vanuit een ander inzicht tot je te laten komen.”

Meer berichten