Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p><strong>Wethouder S&ouml;lez ging samen met een afvaardiging van ZLTO Land van Cuijk de boer op</strong> </p>

Wethouder Sölez ging samen met een afvaardiging van ZLTO Land van Cuijk de boer op

(Foto: )

Wethouder Sölez de boer op

  •   keer gelezen

REGIO | Wethouder Sölez ging samen met een afvaardiging van ZLTO Land van Cuijk de boer op. David Sölez is sinds dit jaar wethouder van gemeente Cuijk en heeft onder andere de portefeuilles milieu, duurzaamheid, natuur- en agrarische ontwikkeling. ZLTO Land van Cuijk nodigde hem uit voor een excursie langs boerenbedrijven in zijn gemeente. Een uitnodiging die Sölez graag aanvaardde.

Vrijdag 18 september startte de toer in Sint Agatha op het melkveebedrijf van familie Bovee. ‘Een van de vele familiebedrijven in de regio waar we een goed gesprek over de toekomstmogelijkheden, mogelijkheden voor bedrijfsovername en bijbehorende dilemma’s hadden’, zegt Raymond Derks, bestuurslid ZLTO Land van Cuijk. Eyeopener was de melkrobot waar ongeveer30 procent van de melkveebedrijven de koeien mee melkt. Bij Frohwein kwam de boomteelt aan de orde; vragen over grond- en personeelsbehoefte, lokale inkoop en pachtzaken.

‘De route hadden we zo uitgekiend dat we van het ene naar het volgende bedrijf langs bedrijven uit anderen sectoren kwamen en dat kort toe konden lichten. De agrarische sector is zo divers’, legt Raymond Derks uit. Via kalverhouderij Arts met moderne innovatieve mestverwerking en kringlooplandbouw toerden de wethouder en de bestuurders naar het varkensbedrijf van familie Oosterlaken in Beers. Vanuit de zichtstal bekeken ze de varkens en de moderne technieken om emissies en stank te beperken bekeken met natuurlijk toelichting door boer Gerbert zelf. Raymond Derks: ‘Een zeer informatieve toer. De wethouder heeft een goed beeld gekregen wat er speelt in de agrarische sector in zijn gemeente.’

Verbinding
Als organisatie maar ook de boeren willen we graag verbinding met de maatschappij en uitleggen wat voor dilemma’s en oplossingen wij zien. Een voorbeeld hiervan is Land van Cuijk Boert Bewust. Vroeger kende iedereen wel een boer maar nu niet meer. De wethouder is opgegroeid in Cuijk maar ook daar is het aantal boeren fors verminderd de afgelopen twintig jaar’, licht Raymond Derks toe.

‘De reconstructie, megastal, mestverwerking, kringloop; alles kwam aan bod. De wethouder was enthousiast en stelde veel vragen. Het was een goede toer. Een interessante kennismaking en we weten elkaar te vinden voor overleg of vragen’, zegt Hans Vermeulen, voorzitter van de lokale ZLTO. Het nieuwe bestuur had in maart een excursie voor alle wethouders en burgemeesters in het Land van Cuijk gepland maar dat is vanwege corona helaas niet doorgegaan. ‘Dit was een goed alternatief wat we graag vaker willen doen’, besluit Raymond Derks.

Meer berichten